Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cantiq Bywalec
Dołączył: 25 Sty 2008 Posty: 22 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Okolice Katowic.
|
Wysłany: Pią 18:10, 25 Sty 2008 Temat postu: Baklave / baklava |
|
|
Jako , że widzę, że nie ma czołowego i przodującego w egipcie oraz krajach arabskich deseru, dodaję przepis który modyfikowałam z moim D.
ciasto filo (kupuje w sklepie azjatyckim)
szklanka orzechów pistacjowych
2 szklanki orzechów włoskich
można też dorzucić trochę nerkowca, ale to już jak kto lubi.
1 1/2 kostki masła
6 goździków
1/2 szklanki cukru
2 duze lyzki kardamonu
Syrop
2 szklanki cukru
szklanka wody
szklanka miodu
laska cynamonu
cytryna
(opcjonalnie: trochę wanilii najlepiej świeżej, ale to tak tyci)
Rozmrażamy zawinięte ciasto filo, rozwijamy je i przykrywamy ręcznikiem albo ściereczką żeby nie wyschło. Bakalie siekamy drobno i dodajemy do nich cukier i kardamon.Blaszkę smarujemy masłem i kładziemy pierwszy płat ciasta,smarujemy masłem i kładziemy następny.Powtarzamy czynność przez około 15-20 arkuszy.Wysypujemy na to połowę orzechowej mieszanki i przykrywamy kolejną częścią arkuszy które również smarujemy masłem, analogicznie do tych pierwszych. Wykładamy pozostałe orzechy, kładziemy ostatnią już cześć ciasta również smarując tłuszczem łącznie z ostatnim. Tak przygotowane ciacho tniemy na kwadraciki i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200'C na około pół godziny aż się zarumieni.
W tym czasie gotujemy syrop. Upieczone ciasto polewamy syropem i voila. Przecudownie słodka i kaloryczna baklava gotowa :P
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 22:37, 17 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
ja baklawe robilam z tak zwanym ciastem makaronikowym, katajef...wyszky cudne, takie chrupiace...znakomite na ramadan lub imprezke z przyjaciolmi
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 18:58, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Siostro, a jak zrobić takie ciasto w domu? będzie pycha na eid, Insza Allah!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:34, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Majeed napisał: | Siostro, a jak zrobić takie ciasto w domu? będzie pycha na eid, Insza Allah! | chodzi ci o katajef?? no to ja kupuje to ciasto gotowe w markecie paki...
jest najczesciej w zamrazalcem i wyglada jak cieniutki nieugotowany dlugasny poskrecany makaronik.... kosztuje ok 2 funty za 500gr
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:39, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
a i moze sie nazywac konafa....
a oto jak wyglada
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 21:41, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
a tu przepis na ciasto z kremem z katajef (makaronikowe)
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Olexy Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 08 Sty 2008 Posty: 695 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 22:54, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
a można francuskie ciasto użyć zamiast tego?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 23:05, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Olexy napisał: | a można francuskie ciasto użyć zamiast tego? | hmmm to juz nie bedzie to samo ale mozna....bedzie po prostu puff baklave ;)
i tak pycha
ale co do francuza....moja rada....uzywac zdecydowanie mniej masla!!!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 23:11, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
moge podac przepisy na konafe i qatajef wg przepisu mojego meza (qatajef - ciasto, bo farsz to latwizna :P).
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Czw 9:14, 25 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
agonia napisał: | moge podac przepisy na konafe i qatajef wg przepisu mojego meza (qatajef - ciasto, bo farsz to latwizna :P). | a to podaj
i jak sie te "sznureczki" tnie ;)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|