|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Grand Gaduła
Dołączył: 25 Kwi 2007 Posty: 117 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Nie 12:56, 20 Kwi 2008 Temat postu: Chlebki Pita |
|
|
Przeglądając forum zauważyłam, że wśród przepisów nie ma podstwowego składnika kuchni arabskiej i tureckiej, i pomyślałam że wpiszę mój sprawdzony przepisik, który polecam z całego serca...
Składniki:
1,5 dag drożdży
szklanka cieplej wody
pół łyżeczki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
olej do natłuszczenia ciasta i blachy
Sposób przyrządzania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z potową ciepłej wody i odstawić na kilka minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i sól wsypać do miski, wlać rozczyn, resztę wody i olej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i wyrabiać, często podsypując mąką, aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto posmarować olejem, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na półtorej godziny w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 200°C. Przygotować blachę. Podzielić ciasto na sześć części. Rozwałkować je na placuszki centymetrowej grubości. Zwilżyć je lekko wodą (by się nie zrumieniły) i piec ok. 8 minut na blasze lub bezpośrednio na ruszcie. Kiedy pity zaczną się wydymać, to znak, że zaraz będą gotowe. Upieczone placki zawinąć w folię lub pergamin, by nie stwardniały. Można je jeść ciepłe lub zimne. Jeśli natniemy placki wzdłuż krawędzi, powstanie kieszeń. Arabskie nadzienie to kulki falafla i pokrojone warzywa, polane w środku sosem, rówież wszelkiego rodzaju kebaby... Ale można włożyć do kieszonki to. co mamy pod ręką: pokrojone wędliny, żółty ser, pomidory, ogórki lub gotowane czy smażone warzywa z kawałkami mięsa.
Smacznego
Afiyet Olsun
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Arub Przyjaciel Forum
Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 337 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: juz nie warszawa ;)
|
Wysłany: Nie 14:18, 20 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Z podobnego ciasta robie tortille
Tzn po rozwalkowaniu klade na rozgrzanej patelni (bez tluszczu oczywiscie) ,gdy zaczyna brazowiec ,przewracam na druga strone i gotowe
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Arub Przyjaciel Forum
Dołączył: 14 Lis 2007 Posty: 337 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 7 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: juz nie warszawa ;)
|
Wysłany: Nie 14:22, 20 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Oczywiscie rozawkowuje ciasto na ciensze placki niz centymetr ,ok 2-3 mm
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dilara Poszukiwacz
Dołączył: 16 Lip 2007 Posty: 12 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Łomianki k/Warszawy
|
Wysłany: Sob 11:42, 28 Cze 2008 Temat postu: |
|
|
z podobnego ciasta robie placuszki średnicy ok.10-15cm.grubości 0.5 cm. faszeruję serem feta i posiekana natką pietruszki, zaklejam jak polskie pierogi i smażę (bądź pieke),po usmażeniu smaruje masłem z każdej strony. Rewelacyjnie pyszne . Polecam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|