Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Wto 7:56, 31 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
Asalam aleykum siostry--------- --podaje przepis na dolmę jednak taką ,jaka robi się w iraku. Mam nadzieję ,że będzie smakowała. A więc przygotowujemy produkty; mielona baraninę(najlepiej ale może byc wołowina) i wypłukany i namoczony ryż . proporcje 1do 2tzn . na dwie porcje ryżu -jedna mięsa , poszatkowana pietruszke , cebule ,troszkę czosnku i przecier z pomidorów . Z przypraw ;sproszkowane numi basra(zasuszone cytrynki)jeśli nie ma sok z cytryny ew. kwasek cytrynowy , troche cury i przyprawy według uznania np . kardamon.
Mieszamy odsączony ryż z mięsem , cebula , pietruszka i przyprawami oraz przecier z około 4 dużych pomidorów . doprawiamy solą , sokiem z cytryny i dodajemy jeszcze koncentrat pomidorowy(ok 4 łyżek). mieszamy wszystko razem . Po sprobowaniu powinno wszystko byc za słone i za kwaśne!--ale to własnie spowoduje ,że po ugotowaniu będzie super! Na dno garnka wkładamy kilka liści z winogron 3 lyżki masła i ukladamy zawiniete w liście dolmy. nie układać za ciasno ,ani za lużno.po skonczeniu pierwszej warstwy -następną układamy odwrotnie wzdłuż potem w poprzek. Na samym wierzchu jeszcze z dwa listka.Po czym przykryc płaskim talerzem, połozyć reke na nim i zalac woda. wody powinno być ponad połozona na talerzu rekę. Zagotować zmniejszyc palnik, zdjąc talerz i gotowac na bardzo małym ogniu.Co do wykladania najlepiej przewrócić garnek na tacke--wypadnie sama----smacznego i na zdrowie
Choć idzie wiosna i nie będzie kłopotu ze świeżymi lisciami winogron - tym samym farszem można nadziewać cebulę, bakłażany , ogórki , pomidory, papryke , cukinię albo zawijac w liście kapusty lub buraka liściastego czy szpinaku... Taka kolorowa mieszanka jest naprawde pyszna----życzę udanego gotowania i smacznego (saha ła afie)
ciekawostka : aby zdjąć koszulki do nadziewania z cebuli, trzeba ją porządnie obtłuc aż bedzie miekka. następnie wyciąć miejsce korzonków i pędów , naciąc wzdłuż i zdjąć koszulki jedną po drugiej
pozdrawiam siostry cieplutko i ma asalama |
|
Powrót do góry |
|
|
samira12 Bywalec
Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 34 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: chelm-bruksela Płeć:
|
Wysłany: Nie 12:57, 05 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Cytat: | tu bylo:
[link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych]
|
no tak ale pod inna nazwa i dlatego nie znalazlam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Nie 13:59, 05 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
Dodam tylko ,że... kusa...--to małe cukinie----pozdrawiam cieplutko--um Mohammed |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:10, 07 Kwi 2009 Temat postu: |
|
|
a kusa to w ogole nie jest po arabsku cukinia? tak mam w slowniku...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mariam khalil Poszukiwacz
Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 16:51, 05 Maj 2009 Temat postu: |
|
|
Salam.
Surowy ryż opłukany, pokrojona drobno natka pietruszki, pokrojone w małą kosteczkę pomidory i drobno posiekana mięta[można dodać mielone lub drobno posiekane mięso]
wszystkie składniki wymieszać i zawijamy w liście winogron. Ten sam farsz można użyć do napełniania kabaczków i bakłażanów.
Smacznego!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
dulcynea Zawodowiec
Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 251 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Radom-Ipswich Uk Płeć:
|
Wysłany: Pią 2:28, 01 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
A mozna sie dowiedziec ile czasu mam to gotowac i czy goraca woda to zalac czy zimna...sorry ale kucharka ze mnie zadna a jutro moj debiut i to jeszcze z Dolma.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Pią 11:43, 01 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
Dulcyneo
zalewasz zimna wodą na wysokośc mniej wiecej 2 cm ponad powierznie , wstawiasz na duzy ogien do momentu zagotowania , po czym zdejmujesz talerzyk i zmniejszasz na najmniejszy .
Dobrze miec podkladke pod garnkiem a gotujesz w zaleznosci od wielkosci garnka około godziny (zauwazysz ,ze nie ma juz wody w potrawie )
przypominam ,ze ukladasz warstwami zaczynajac od cebuli , baklazanow a konczac na lisciach winogron czy buraka liscowego- to znaczy to co najszybciej sie gotuje jest najwyżej .
miłego gotowania i smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
dulcynea Zawodowiec
Dołączył: 29 Wrz 2009 Posty: 251 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Radom-Ipswich Uk Płeć:
|
Wysłany: Pią 12:15, 01 Paź 2010 Temat postu: |
|
|
dzieki,Dolma to najlepsza potrawa na swiecie.mam nadzieje ze mi sie uda.Dzieki wielkie um Muhammad.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|