Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
grontka Poszukiwacz
Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Middlesbrough/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 23:24, 10 Sie 2008 Temat postu: Falafel |
|
|
Tradycyjny przepis na falafel. Sprawdzony! Przepis otrzymałam od znajomej z Omanu. Falafel są bardzo popularne w tamtym rejonie.
SKŁADNIKI:
- 250g chick-peas (groch włoski, taki biały, duży jak fasola)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- pęczek świeżego koriandru
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki mąki
- 3/4 łyżki sody (lub proszku do pieczenia)
- 1 łyżeczka kminku (proszek)
- 1 łyżeczka koriandru (ziarna)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
WYKONANIE:
Namocz groch na noc. Rano odcedź. Włóż do blendera i zmiel (aż będzie jak bułka tarta). Przełóż miksturę do innego naczynia. Następnie zmiel razem: pietruszkę, liście koriandru, chilli, czosnek; dodaj 2 łyżki groszkowej mikstury. Znowu zmiel.
Przełóż zblendowaną masę do naczynia z grochem, dodaj mąkę, kminek, koriander (rozgniecione ziarna), sodę, ok.1-1.5 łyżki soli, pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli masa jest zbyt sucha, możesz dodać kilka kropel wody.
Formuj rękoma kulki i smaż na głębokim oleju. Gotowe wyłóż na papierowy ręcznik, by wchłonąć niepotrzebny olej.
"Falafelki" mogą być znakomitą przekąską (coś w rodzaju snaków) albo daniem głównym podawanych z sosem, chleben pita i sałatką. Z podanych składników wyjdzie około 30 kulek.
Smacznego!!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:14, 11 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
po polski chick peas to cieciora, cieicerzyca
a koriander to kolendra
ps.
mam nadzieje ze nie majnuna nie obrazisz
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 9:15, 11 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
jeja ale gafa mialo byc GRONTKA a nie majnuna :P sorkiiii
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grontka Poszukiwacz
Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Middlesbrough/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:58, 11 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
No pewnie, że się nie obrażę! W Polsce w życiu tych składników nie używałam, znam tylko angielskie odpowiedniki, więc tak lekko ułomnie je przetłumaczyłam
Dzięki za poprawkę! Cieciora, cieciora, cieciora.....Teraz zapamiętam na pewno
(Marta, po prostu Marta. Grontka to tylko username)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 9:40, 10 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
a jak duże powinny być te kulki?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bahar Moderator
Dołączył: 04 Cze 2006 Posty: 437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 10:33, 10 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Hanan_Shaleizi napisał: | po polski chick peas to cieciora, cieicerzyca
a koriander to kolendra
ps.
mam nadzieje ze nie majnuna nie obrazisz |
Albo : fasolka cieciorka. A po turecku : nohut -jakby ktos chcial wiedziec :P
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
grontka Poszukiwacz
Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 6 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Middlesbrough/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 19:09, 10 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Kulki mogą być różnej wielkości, ale ja zawsze robiłam niewielkie, o średnicy około 3-4cm. Jeśli chcesz, możesz je spłaszczać. Smakują tak samo wybornie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|