Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

hubys
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:47, 10 Kwi 2008    Temat postu:

no to w polsce mozna pite dostac w kazdym hipermarkecie a nawet widzialam roti i czapati....

pity raczej sie dobrej nie da zrobic w domciu, bo nie ten piekarnik...wiem, bo probowalam

do roti, nan (maka przenna) lub czapati (maka razowa+ pszenna): maka, oliwa, sol, ciepla przedotowana woda...zagniesc wszystko szybko na elastyczne ciasto. podzielic na niewielkie kulki.kazda (po kleji, na bierzaco nie na raz)rozwalkowac dosc cienko. patelnie dobrze rozgzac, ulozyc na niej placki, zostawic na kilka chwil, czysta sciereczka przyciskac chlebek do patelni az zaczna powstawac bable, obrocic i to samo zrobic na drogiej stronie....przykryc chlebki follia aluminiowa by nie wysly i wystygly za szybko...
nie sa to cuda, ale da sie zjesc Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DOUHA
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlochy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 0:09, 11 Kwi 2008    Temat postu:

ja pieke chlebek od dawna na patelni oraz w piekarniku.pite tez probowalam robic,ale nie zawsze sie "otworzyla"( tz.teraz tesciowa mnie wyrecza.)i fakt lepszy jest z dodatkiej "innej"maki.napewno w kazdym arabskim kraju ten chlebek ma swoja nazwe i sposob wykonania.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MARI
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 7:33, 11 Kwi 2008    Temat postu:

Douha, ale masz na podoredziu sklepy halal wiec i make do wypieku tego chlebka czy pity od razu masz. W Italii sklepy muzulmanskie sa nawet w najmniejszych miasteczkach.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DOUHA
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlochy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:16, 11 Kwi 2008    Temat postu: kuchnia Arabska i Turecka

salam Mari
sklepy halal owszem sa,ale czy wszystko w nich halal to Question a co do chleba ja zazwyczaj pieklam ze zwylkej maki"00"z supermerkato.a ta "inna"maka to z przenicy duru,albo kukurydziana.wlosi tez takiej uzywaja,bo jest b.sucha i chlebek w srodku"przezroczysty"...lzejszy i smaczny...my za duzo go jemy Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MARI
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 911
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 18 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 17:23, 11 Kwi 2008    Temat postu:

Salam DOUHA
Jadalam taki chlebek i nie byl ani ciut ciut prezroczysty a byl na pewno pieczony z ich maki..dosc ciemnawej kolorystycznie.Obserwowalam jak to robia..Bardzo,bardzo sprytnie, powiem szczerze.
A ten smak..wszystko swiezutkie podane w czystej sciereczce...
Zreszta zagniataja wiecej tego ciasta umieszczajac reszte w lodowce i maja bez przerwy gotowe. Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
athe
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Birmingham
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:19, 23 Mar 2009    Temat postu:

temat dość stary, ale czy ktoś już może wie, jaka to jest ta "ichnia" mąka? Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:40, 23 Mar 2009    Temat postu:

athe napisał:
temat dość stary, ale czy ktoś już może wie, jaka to jest ta "ichnia" mąka? Laughing

Siostro, bez obrazy, ale poćwicz czytanie ze zrozumieniem Laughing Laughing Laughing
DOUHA napisał:
a ta "inna"maka to z przenicy duru,albo kukurydziana
Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
athe
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Birmingham
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 19:47, 23 Mar 2009    Temat postu:

Laughing trudno zaprzeczyć bracie, a jednak Mari napisała:
Cytat:
Jadalam taki chlebek i nie byl ani ciut ciut prezroczysty a byl na pewno pieczony z ich maki..dosc ciemnawej kolorystycznie

a mąka kukurydziana nie jest ciemna, raczej żółta. podobnie mąka durum Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:53, 23 Mar 2009    Temat postu:

no to jeszcze ten fragment Laughing
Hanan_Shaleizi napisał:
do roti, nan (maka przenna) lub czapati (maka razowa+ pszenna):....
te chlebki są różne i różnie się nazywają Laughing i są z różnych mąk...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
athe
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 27 Lut 2008
Posty: 966
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 26 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Birmingham
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:01, 23 Mar 2009    Temat postu:

generalnie pomieszanie z poplątaniem Laughing co nie zmienia faktu, że nie wiem, jakiej mąki najlepiej użyć do wypieku arabskiego chlebka Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin