Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Czw 21:47, 10 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
no to w polsce mozna pite dostac w kazdym hipermarkecie a nawet widzialam roti i czapati....
pity raczej sie dobrej nie da zrobic w domciu, bo nie ten piekarnik...wiem, bo probowalam
do roti, nan (maka przenna) lub czapati (maka razowa+ pszenna): maka, oliwa, sol, ciepla przedotowana woda...zagniesc wszystko szybko na elastyczne ciasto. podzielic na niewielkie kulki.kazda (po kleji, na bierzaco nie na raz)rozwalkowac dosc cienko. patelnie dobrze rozgzac, ulozyc na niej placki, zostawic na kilka chwil, czysta sciereczka przyciskac chlebek do patelni az zaczna powstawac bable, obrocic i to samo zrobic na drogiej stronie....przykryc chlebki follia aluminiowa by nie wysly i wystygly za szybko...
nie sa to cuda, ale da sie zjesc
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
DOUHA Stały Bywalec
Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlochy Płeć:
|
Wysłany: Pią 0:09, 11 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
ja pieke chlebek od dawna na patelni oraz w piekarniku.pite tez probowalam robic,ale nie zawsze sie "otworzyla"( tz.teraz tesciowa mnie wyrecza.)i fakt lepszy jest z dodatkiej "innej"maki.napewno w kazdym arabskim kraju ten chlebek ma swoja nazwe i sposob wykonania.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
MARI Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 29 Lut 2008 Posty: 911 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 7:33, 11 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Douha, ale masz na podoredziu sklepy halal wiec i make do wypieku tego chlebka czy pity od razu masz. W Italii sklepy muzulmanskie sa nawet w najmniejszych miasteczkach.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
DOUHA Stały Bywalec
Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlochy Płeć:
|
Wysłany: Pią 17:16, 11 Kwi 2008 Temat postu: kuchnia Arabska i Turecka |
|
|
salam Mari
sklepy halal owszem sa,ale czy wszystko w nich halal to a co do chleba ja zazwyczaj pieklam ze zwylkej maki"00"z supermerkato.a ta "inna"maka to z przenicy duru,albo kukurydziana.wlosi tez takiej uzywaja,bo jest b.sucha i chlebek w srodku"przezroczysty"...lzejszy i smaczny...my za duzo go jemy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
MARI Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 29 Lut 2008 Posty: 911 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 17:23, 11 Kwi 2008 Temat postu: |
|
|
Salam DOUHA
Jadalam taki chlebek i nie byl ani ciut ciut prezroczysty a byl na pewno pieczony z ich maki..dosc ciemnawej kolorystycznie.Obserwowalam jak to robia..Bardzo,bardzo sprytnie, powiem szczerze.
A ten smak..wszystko swiezutkie podane w czystej sciereczce...
Zreszta zagniataja wiecej tego ciasta umieszczajac reszte w lodowce i maja bez przerwy gotowe.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
athe Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 966 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Birmingham Płeć:
|
Wysłany: Pon 19:19, 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
temat dość stary, ale czy ktoś już może wie, jaka to jest ta "ichnia" mąka?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 19:40, 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
athe napisał: | temat dość stary, ale czy ktoś już może wie, jaka to jest ta "ichnia" mąka? |
Siostro, bez obrazy, ale poćwicz czytanie ze zrozumieniem
DOUHA napisał: | a ta "inna"maka to z przenicy duru,albo kukurydziana |
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
athe Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 966 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Birmingham Płeć:
|
Wysłany: Pon 19:47, 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
trudno zaprzeczyć bracie, a jednak Mari napisała:
Cytat: | Jadalam taki chlebek i nie byl ani ciut ciut prezroczysty a byl na pewno pieczony z ich maki..dosc ciemnawej kolorystycznie |
a mąka kukurydziana nie jest ciemna, raczej żółta. podobnie mąka durum
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 19:53, 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
no to jeszcze ten fragment
Hanan_Shaleizi napisał: | do roti, nan (maka przenna) lub czapati (maka razowa+ pszenna):.... | te chlebki są różne i różnie się nazywają i są z różnych mąk...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
athe Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 27 Lut 2008 Posty: 966 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 26 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Birmingham Płeć:
|
Wysłany: Pon 20:01, 23 Mar 2009 Temat postu: |
|
|
generalnie pomieszanie z poplątaniem co nie zmienia faktu, że nie wiem, jakiej mąki najlepiej użyć do wypieku arabskiego chlebka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|