agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 2:44, 04 Lut 2010 Temat postu: Kabse z rejonow Szam, kurczak i cieciorka z ryżem |
|
|
Kabse
Przyrządzane w ten sposób w Syrii, Palestynie, Jordanii... (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielka_Syria)
Składniki:
Ciecierzyca (cieciorka, hummus);
Kurczak w kawałkach;
Cebula - dużo ;
Oliwa z oliwek;
Ryż basmati;
Jogurt;
Sól;
Przyprawy kabse (najlepiej niezmielone):
Pieprz;
Suszone limonki;
Cynamon;
Imbir;
Liść laurowy;
Kardamon;
Kolendra;
Szafran / kurkuma;
Goździki;
Chilli;
Do dekoracji:
Rodzynki;
Migdały;
Pietruszka;
Cieciorkę dzień wcześniej zalać wodą i zostawić do napęcznienia. Następnego dnia gotować aż zmięknie (tylko nie rozgotować - jeszcze bedziemy ją dusić z przyprawami).
Ryż zalać wodą i moczyć ok. 15/20 min.
Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 minut, aż zmiękną.
Kurczaka wraz z cebulą pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać przyprawy następnie zalać wodą i dusić, aż kurczak bedzie gotowy.
Po skończeniu wyjać kurczaka z wody i upiec w piekarniku. Wody z przyprawami nie wylewać. Przecedzić.
Ryż przygotowujemy na sypko zalewając wodą po kurczaku - ma być jej trochę ponad poziomem ryżu. Parować ok . 10 min. na małym ogniu.
Pokroić cebulę w paski, podsmażyć. Dodać cieciorke, rodzynki i resztę wody po kurczaku.
Migdały w skórce - zalać wrzątkiem i po kilku minutach ściągnąć skórkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju.
Migdały bez skórki od razu na patelnię.
Polożyć na talerzu ryż, następnie cebulę z cieciorką i rodzynkami, dekorujemy to migdałami i pietruszką. Podawać z jogurtem.
Post został pochwalony 0 razy |
|