Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 0:12, 20 Gru 2010 Temat postu: Kalafior po innemu |
|
|
Curry z kalafiora
Wersja 1 (w pomidorowym sosie)
Skladniki:
- jeden duzy kalafior, ew 2 male
- cebula
- 3 swierze pomidory + lyzka stolowa przecieru albo puszka pomidorow
- Oliwa (moze byc olej, ghee luba maslo)
- Przyprawy: sol, pieprz, kurkuma (turmeric), nasiona czarnuszki ( inaczej:cebuli (black onion seeds), nigella seeds, black cumin seeds), mozna troszke chili – swierzej lub w platkach, ew powder chili.*
- Sok z cytryny
- Swieza kolendra
- Szkalnka wrzatku
Wykonanie:
1. w sporym garnku podsmazamy na odrobinie oleju poszatkowana cebule na zloty kolor i dodajemy nasiona czarnuszki i chili (platki lub swierze - tylko). Dodajemy pokrojone pomidory/puszke pomidorow. Dusimy okolo 5 min, jesli uzylismy swiezych pomidorow dodajemy koncentrat. Dobrze mieszamy.
2. Kalafiora dzielimy na male kawalki, dodajemy do garnka, zalewamy woda, dodajemy sol i pieprz (ew chili powder) i dusimy pod przykryciem do momentu az kalafior bedzie miekki ale nadal chrupiacy (jak za dlugo bedziemy dusic wyjdzie packa).
3. dodajemy sok z cytryny, wykladamy na talerz i posypujemy drobno posiekana kolendra. Smacznego
wersja 2 (w kokosowym mleku)
skladniki:
- jeden duzy kalafior, ew 2 male
- duza puszka mleka kokosowego (ja kupuje dosc geste)
- sok z cytryny
- olej
- ½ szklanki wody
- maka besam (gram flour, maka z ciecierzycy) tak okolo duzej lyzki stolowej
- przyprawy: mielona kolendra, mielony cumin i cumin w nasionach, kurkuma, sol, kilka listkow curry (ja uzywam suszonych), nasionka czarnuszki, chili (ja uzywam platkow)*
wykonanie:
1. w malej miseczce mieszamy dokladnie make besam z odrobina wody na jednolita mase. Dodajemy chili, kolendre, mielony cumin, kurkume i sol. Dodajemy reszte wody I dobrze mieszamy.
2. w glabokim rondlu (albo duzym garnku jesli robimy wiecej) rozgrzewamy olej, dodajemy listki curry i nasiona cuminu i czarnuszki. Dodajemy paste z maki i podsmazamy okolo 5 minut bardzo czesto mieszajac, jesli jest za geste dodajemy troche goracej wody.
3. dodajemy kawaleczki kalafiora i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu az kalafior bedzie miekki ale chrupiacy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Smacznego
* przyprawy dodaje na “oko” ale nie za duzo… mozna obejsc sie bez chili
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Pon 19:24, 20 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
Aaaale smakolyki :)
siostrzyczko czy musi byc kurkuma ?
nie lubie jej uzywac w polaczeniu z pomidorami czy przecierem , a kusi mnie by te smakolyki wyprobowac :)
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 21:30, 20 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
um Mohammed napisał: |
Aaaale smakolyki :)
siostrzyczko czy musi byc kurkuma ?
nie lubie jej uzywac w polaczeniu z pomidorami czy przecierem , a kusi mnie by te smakolyki wyprobowac :)
| nie nie musi byc.... bo i tak pomidorki dadza kolor...
jesli np sosik bedzie za wodnisty - czyli bedzie go za duzo ;) mozna z odrobina wody rozprowadzic make...
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
MARI Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 29 Lut 2008 Posty: 911 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 12:38, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
To ja sie niedlugo /moze nawet dzi/s zbiore i napisze przepis, ktory mi sie przypomnial...... z Pakistanu..:)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:27, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
MARI napisał: | To ja sie niedlugo /moze nawet dzi/s zbiore i napisze przepis, ktory mi sie przypomnial...... z Pakistanu..:) | hehe Pakistanski to szczegolnie jest ten drugi przepis... mam go z ksiazki kuchnia Indyjska ale troszke zmodyfikowalam - tzn mniej chili :P
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Wto 19:53, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
A ja zrobiłam dzisiaj przepis pierwszy i musze przyznac ,ze jest super :)
(choc nie miałam swiezej kolendry i posypałam bazylia )
dziekuje siostrzyczko :*
ps.
sis a jakie sa najpopularniejsze potrawy pakistanskie ? |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 20:25, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
najpopularniejsze?? te ostre hehe :P
nie wiem sis, bo u mnie to mieszanka totalna :P (polska, angielska, afganska, arabska - wszystkiego po trochu)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Wto 22:46, 21 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
tak samo jak u mnie :)
bo po "polskiemu" nie bardzo gotować umiem hahaha
licze na pare przepisów z tej "mieszanki "kochana - uwielbiam eksperymentować
Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Wto 22:48, 21 Gru 2010, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 0:23, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
um Mohammed napisał: |
tak samo jak u mnie :)
bo po "polskiemu" nie bardzo gotować umiem hahaha
licze na pare przepisów z tej "mieszanki "kochana - uwielbiam eksperymentować
|
oj ja tez
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
MARI Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 29 Lut 2008 Posty: 911 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 18 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 9:25, 22 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
OKRA
1/2 kg okry pokroic na 3-4 cm kawalki
3 duze cebule
2 pomidory pokrojone lub zmiksowane
lyzeczka mielonej kolendry
1/2 lyzeczki kurkumy
olej
sol
pieprz zielony /najlepiej swiezy/ wg potrzeb
mielone chili czy cos pikantniejszego, tez wg gustu wlasnego
szczypte czarnuszki
szczypte zmielonego kminu
Na olej /wg gustu, bo nie dodaje sie wody/ wrzucic pokrojona w piorka cebule i jak bedzie juz zeszklona, wlozyc reszte skladnikow.
Gotowac na mniej niz srednim ogniu .
Pilnowac i mieszac od czasu do czasu aby nie doprowadzic do przypalenia sie potrawy.
Jak okra bedzie aldente - gotowe!
[img[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|