|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gogo Stały Bywalec
Dołączył: 25 Gru 2007 Posty: 44 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 23:39, 08 Sty 2008 Temat postu: |
|
|
to co jadlas nazywa sie lokum inaczej turkish delight i jest tradycyjnymi tureckimi slodyczami!u nas ciezko jest to kupic, jesli juz to w sklepach arabskich np w Warszawie przy bibliotece narodowej, za to bez problemu kupisz to w Niemczech!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 22:41, 17 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
gogo napisał: | to co jadlas nazywa sie lokum inaczej turkish delight i jest tradycyjnymi tureckimi slodyczami!u nas ciezko jest to kupic, jesli juz to w sklepach arabskich np w Warszawie przy bibliotece narodowej, za to bez problemu kupisz to w Niemczech! | hehe te slodycze to supper zaklejaja "morde"
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:56, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
z kuchni tunezyjskiej
lablabi
skladniki:
cieciorka
2 dniowy chlebek (leko podeschniety)
harissa
jajko (po 1 na osobe)
sol, cumin (kmin czarny), oliwa
cieciorke moczymy przez noc, potem gotujemy kilka godzin do miekka w duzej ilosci wody (chodzi o to zeby na koniec gotowania tej wody bylo nadal sporo bo to ona jest najwazniejsza)
jajka gotujemy minutke tak zeby zoltko bylo plynne a bialko lekko zciete
i teraz:
do miseczek rozkladamy chlebek pokrojony w kawalki
polewamy woda z cieciorki i nakladamy cieciorke
wkladamy troche harissy i wbijamy jajko
posypujemy sola, spora iloscia kminu, polewamy oliwa
mieszamy
jemy gorace
potrawa fenomenalnie wchodzi w zimne dni i cudownie rozgrzewa
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
DOUHA Stały Bywalec
Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlochy Płeć:
|
Wysłany: Czw 1:00, 28 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
BISMILLAH
INSZALLAH ZAJRZE NA STRONY Z PRZEPISAMI I PRZYGOYUJE COS EKSTRA MOJEMU MAROKINOWI ZA ZALOZENIE INTERNETU(KOMP.TEZ),BO BARDZ MI SIE PODOBA U WAS NA FORUM,A TERZ IDE JUZ SPAC,BO SALATUL-FAZR O 5:16
DOBRANOC,SALAM
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Sob 18:59, 01 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
Douha przestan na nas krzyczec - w netykiecie duze litery to krzyk wiec przestan uzywac Capslocka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
DOUHA Stały Bywalec
Dołączył: 25 Lut 2008 Posty: 40 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wlochy Płeć:
|
Wysłany: Nie 23:43, 09 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
przepraszam nia chcialam,a raczej nie wiedzialam:(
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 13:26, 10 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
gulasz z jagnieciny z groszkiem (jachni bazilla)
1/2kg jagnieciny bez kosci
1/2kg posiekanej grubo cebuli
10szkl wrzatku
1 lyzeczka ziela angielskiego
1 lyzeczka pieprzu czarnego mielonego
curry, do smaku
1/2kg marchwi, talarki dosc grube
3 zabki czosnku pokrojone
1kg swiezego/mrozonego zielonego groszku
2 puszki przecieru pomidorowego/po 45dag
sol
oliwa
szklanka posiekanej natki kolendry
w duzym radlu podsmazyc mieso, cebule i czosnek (ok 10min)
dolac wrzatek, poddusic, zebrac szumowiny.
zmniejszyc ogien, dodac przyprawy, zmniejszyc ogien i gotowac ok 40-60min (mozna krocej, ale miesko jest pyszne jak gotuje sie baaaardzo dlugo). po 40 min dodac marchew, groszek, koncentrat pom i gotowac przez nast 30 min.
na patelni rozgrzac oliwe, dodac kolendre, podsmazyc ok 5 min, zawartosc patelnie dodac do radla z miesem. uchylic przykrywke, dusic 10 min i gotowe
podawac z bialym ryzem lub pieczywem
*pycha
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Nie 18:50, 16 Mar 2008 Temat postu: |
|
|
z kuchni tunezyjskiej cd
CHAKCHOUKA czyt czakczuka
zaczne od najprostszej wersji
skladniki:
duza cebula
3-4 duze zabki czosnku
przecier pomidorowy
jajka (po jednym na osobe + jedno na wymieszanie)
oliwa
harissa, sol, itp do smaku
cebule kroimy, czosnek tez, podsmazamy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy troche wody (ma powstac gesty sos), doprawiamy do smaku
wbijamy jajko i mieszamy dokladnie
nastepnie wbijamy jajka po jednym dla kazdego, nie mieszamy , maja pozostac w calosci (cos jak np jajka sadzone)
kazdemu do talerza nakladamy usmazone/ugotowane jajko (z tego sosu) i wlewamy sos, jemy chlebkiem
to wersja najprosztsza
w bardziej zaawansowanej do sosu dodajemy pokrojona w drobna kostke marchewke i ziemniaka, gotujemy do miekkosci, i nakoniec oczywiscie wbijamy jajka
mozna rozszerzyc dodajac krewetki, rybe, inne warzywa, mieso itp
w kazdym regionie tunezji maja swoja miejscowa wersje chakchouki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ciekawa Zawodowiec
Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 192 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wielkopolska Płeć:
|
Wysłany: Śro 16:39, 20 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
Proszę o wyjaśnienie co to jest ta harissa?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 17:19, 20 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
ciekawa napisał: | Proszę o wyjaśnienie co to jest ta harissa? |
Harissa - ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i rzymskim oraz/lub dodatkiem oliwy z oliwek. Może także zawierać pomidor. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach. Używana jest głównie jako dodatek do kuskusa, makaronów, kanapek i zup.
Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to sens, ze względu na fakt, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach (i alkoholu).
Mój Tata przywiózł ją kilkanaście lat temu z Libii, ale do dziś nie zapomnę jej smaku. Można też kupić ją w Niemczech i we Francji (mnie przynajmniej udało się ją tam dostać).
Uwielbiam jajecznicę z odrobiną harissy....pycha :):)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|