Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia arabska
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
gogo
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 25 Gru 2007
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 23:39, 08 Sty 2008    Temat postu:

to co jadlas nazywa sie lokum inaczej turkish delight i jest tradycyjnymi tureckimi slodyczami!u nas ciezko jest to kupic, jesli juz to w sklepach arabskich np w Warszawie przy bibliotece narodowej, za to bez problemu kupisz to w Niemczech!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:41, 17 Lut 2008    Temat postu:

gogo napisał:
to co jadlas nazywa sie lokum inaczej turkish delight i jest tradycyjnymi tureckimi slodyczami!u nas ciezko jest to kupic, jesli juz to w sklepach arabskich np w Warszawie przy bibliotece narodowej, za to bez problemu kupisz to w Niemczech!
hehe te slodycze to supper zaklejaja "morde" Laughing Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:56, 24 Lut 2008    Temat postu:

z kuchni tunezyjskiej
lablabi
skladniki:
cieciorka
2 dniowy chlebek (leko podeschniety)
harissa
jajko (po 1 na osobe)
sol, cumin (kmin czarny), oliwa

cieciorke moczymy przez noc, potem gotujemy kilka godzin do miekka w duzej ilosci wody (chodzi o to zeby na koniec gotowania tej wody bylo nadal sporo bo to ona jest najwazniejsza)
jajka gotujemy minutke tak zeby zoltko bylo plynne a bialko lekko zciete

i teraz:
do miseczek rozkladamy chlebek pokrojony w kawalki
polewamy woda z cieciorki i nakladamy cieciorke
wkladamy troche harissy i wbijamy jajko
posypujemy sola, spora iloscia kminu, polewamy oliwa

mieszamy
jemy gorace

potrawa fenomenalnie wchodzi w zimne dni i cudownie rozgrzewa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DOUHA
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlochy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 1:00, 28 Lut 2008    Temat postu:

BISMILLAH
INSZALLAH ZAJRZE NA STRONY Z PRZEPISAMI I PRZYGOYUJE COS EKSTRA MOJEMU MAROKINOWI ZA ZALOZENIE INTERNETU(KOMP.TEZ),BO BARDZ MI SIE PODOBA U WAS NA FORUM,A TERZ IDE JUZ SPAC,BO SALATUL-FAZR O 5:16
DOBRANOC,SALAM


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 18:59, 01 Mar 2008    Temat postu:

Douha przestan na nas krzyczec - w netykiecie duze litery to krzyk wiec przestan uzywac Capslocka

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
DOUHA
Stały Bywalec
Stały Bywalec



Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: wlochy
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 23:43, 09 Mar 2008    Temat postu:

przepraszam nia chcialam,a raczej nie wiedzialam:(

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 13:26, 10 Mar 2008    Temat postu:

gulasz z jagnieciny z groszkiem (jachni bazilla)

1/2kg jagnieciny bez kosci
1/2kg posiekanej grubo cebuli
10szkl wrzatku
1 lyzeczka ziela angielskiego
1 lyzeczka pieprzu czarnego mielonego
curry, do smaku
1/2kg marchwi, talarki dosc grube
3 zabki czosnku pokrojone
1kg swiezego/mrozonego zielonego groszku
2 puszki przecieru pomidorowego/po 45dag
sol
oliwa
szklanka posiekanej natki kolendry

w duzym radlu podsmazyc mieso, cebule i czosnek (ok 10min)
dolac wrzatek, poddusic, zebrac szumowiny.
zmniejszyc ogien, dodac przyprawy, zmniejszyc ogien i gotowac ok 40-60min (mozna krocej, ale miesko jest pyszne jak gotuje sie baaaardzo dlugo). po 40 min dodac marchew, groszek, koncentrat pom i gotowac przez nast 30 min.
na patelni rozgrzac oliwe, dodac kolendre, podsmazyc ok 5 min, zawartosc patelnie dodac do radla z miesem. uchylic przykrywke, dusic 10 min i gotowe

podawac z bialym ryzem lub pieczywem

*pycha


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 18:50, 16 Mar 2008    Temat postu:

z kuchni tunezyjskiej cd
CHAKCHOUKA czyt czakczuka

zaczne od najprostszej wersji

skladniki:
duza cebula
3-4 duze zabki czosnku
przecier pomidorowy
jajka (po jednym na osobe + jedno na wymieszanie)
oliwa
harissa, sol, itp do smaku

cebule kroimy, czosnek tez, podsmazamy na oliwie, dodajemy przecier pomidorowy, dolewamy troche wody (ma powstac gesty sos), doprawiamy do smaku
wbijamy jajko i mieszamy dokladnie
nastepnie wbijamy jajka po jednym dla kazdego, nie mieszamy , maja pozostac w calosci (cos jak np jajka sadzone)
kazdemu do talerza nakladamy usmazone/ugotowane jajko (z tego sosu) i wlewamy sos, jemy chlebkiem

to wersja najprosztsza
w bardziej zaawansowanej do sosu dodajemy pokrojona w drobna kostke marchewke i ziemniaka, gotujemy do miekkosci, i nakoniec oczywiscie wbijamy jajka

mozna rozszerzyc dodajac krewetki, rybe, inne warzywa, mieso itp
w kazdym regionie tunezji maja swoja miejscowa wersje chakchouki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ciekawa
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 16:39, 20 Sie 2008    Temat postu:

Proszę o wyjaśnienie co to jest ta harissa?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 17:19, 20 Sie 2008    Temat postu:

ciekawa napisał:
Proszę o wyjaśnienie co to jest ta harissa?


Harissa - ostra, używana w Tunezji i Libii pasta wytwarzana z papryki chili i czosnku, często też z kolendrą, kminkiem zwyczajnym i rzymskim oraz/lub dodatkiem oliwy z oliwek. Może także zawierać pomidor. Tradycyjny dodatek potraw kuchni tunezyjskiej i innych krajów Maghrebu. Harissa sprzedawana jest przeważnie w tubkach i puszkach. Używana jest głównie jako dodatek do kuskusa, makaronów, kanapek i zup.

Ciekawostką jest fakt, że ostrość harissy maleje wraz z ilością oliwy, której się do niej doda. Arabowie w ten sposób regulują ostrość przyrządzanych przez siebie potraw. Ma to sens, ze względu na fakt, że odpowiadająca za ostrość papryczek chilli kapsaicyna jest rozpuszczalna w tłuszczach (i alkoholu).

Mój Tata przywiózł ją kilkanaście lat temu z Libii, ale do dziś nie zapomnę jej smaku. Można też kupić ją w Niemczech i we Francji (mnie przynajmniej udało się ją tam dostać).
Uwielbiam jajecznicę z odrobiną harissy....pycha :):)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin