Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kuchnia iracka
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 20:27, 27 Paź 2008    Temat postu: kuchnia iracka

salam
moze bez sensu zakladam ten topik bo pewnie gdybyscie mieli przepisy kuchni irackiej to juz bylby taki temat , nie mniej jednak zaryzykuje....

wiec... podzielcie sie mili moi jesli jestescie w posiadaniu przepisow kuchni irackiej. chetnie w jezyku polskim :)
dziekuje Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 10:44, 28 Paź 2008    Temat postu:

raczej kuchni typowo irackiej nie znajdziesz Very Happy ale arabska (ogolna) tak Very Happy poszukaj w tym dziale Very Happy jest ich sporawo.....

chyba ze chcesz cos bardziej konkretnego ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 18:22, 28 Paź 2008    Temat postu:

no wlasnie o to mi chodzi zeby to bylo akurat z irackiej kuchni Smile
wiesz , takie cosik co jest przygotowywane tylko tam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 19:09, 28 Paź 2008    Temat postu:

hmmm
moge cos poszukac ale to bedize po ang....chyba ze przetlumacze, ale przyznam ci sie ze oni tam w arabskich krajach gotuja podobnie, roznia sie przyprawy...
ale cos poszukam Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 20:48, 28 Paź 2008    Temat postu:

a dziekuje ci serdecznie Smile
jesli znajdziesz chwilke to potlumacz , bo z angielskim kuleje bardzo :-/


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 0:48, 02 Lis 2008    Temat postu:

przepraszam bardzo ale czasu ostatnio nie mialam....znalazlam kilka przepisow w ksiazce kucharskiej pod dzialem Irak, wiec jak znajde czas to przetlumacze i wkleje....pozdrawiam

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 12:12, 02 Lis 2008    Temat postu:

jak znajdziesz czas inshaAllah Smile bardzo dziekuje za pamiec Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 0:10, 14 Lis 2008    Temat postu:

TIMMAN
(bialy ryz)
2 kubki ryzu basmati albo innego dobrej jakosci dlugoziarnistego
1/3 kubka ghee (miekkiego) albo oliwy
8 kubkow cieplej przegotowanej wody
2 lyzki soli

*wsypac ryz do miski, dokladnie ale delikatnie przplukac woda, nalac zimnej wody aby przykryla ryz i zostawic na 30 min.nast osuszyc lekko.
*w duzym radlu (ew garnku szybkowarze) rozgrzac lyzke ghee/oleju, dodac ciepla wode i sol i gotowac przez 5 min. nastepnie wrzucic osuszony ryz.
*dodac reszte tluszczu, przykryc garnek, jesli uzywa sie zwyklego to polozyc na gore sciereczke potem przykrywke, zmniejszyc gaz i gotowac 10 min a nast zmniejszyc gaz do minimum i gotowac ok 30 min.
*zostawic na kilka min odkryty i podoawac

Timman Z'affran
(ryz szafranowy)
2 kubki ryzu basmati albo innego dobrej jakosci dlugoziarnistego
1/2 lyzeczki szafranu
2 lyzki wody rozanej
1/3 kubka ghee (miekkiego) albo oliwy
1/4 kubka obranych migdalow
1 srednia cebula pokrojona cebula
250g pokrojonej jagnieciny lub wolowiny
1/2 lyzeczki Baharat (mieszanka przypraw, podam nizej)
1/4 kubka rodzynek
3 kubki rosolu, moze byc z kostki

*wsypac ryz do miski, dokladnie ale delikatnie przplukac woda, nalac zimnej wody aby przykryla ryz i zostawic na 30 min.
*szafran i wode rozana wymieszac w malej miseczce i odstawic na chwilke
*polowe tluszczu rozgrzac w garnku i dodac migdaly, smazyc na zloto. wyjac z tluszczu.
*dodac cebule i smazyc, dodac mieso zesmazyc i dusic az straci krwistosc.dodac troche wody i gotowac az zmieknie. dodac przyprawy i lyzeczke soli i rodzynki, duzic przez minute. zdjac garnek z ognia przykryc kilkoma siereczkami i odstawic.
*w innym garnku rozgrzac reszte tluszczu, dodac 2 lyzki wody rozano-szafranowej i rosol zagotowac.
*osuszyc ryz, dodac do rosolu i doprawic sla gdy trzeba, mieszac co jakis czas doprowadzac do wrzenia.zmniejszyc gaz do minimum, i gotowac przez 30 min.
*nast dodac miesna miksture, wymieszac.przykryc garnek sciereczka i pokrywka.zagotowac na malym ogniu 5 min, sciagnac z ognia i pozostawic na kilka min. ryz powinien byc dosc sypki zarenka osobno.
*wylozyc wyz na duzy talez, polac reszta szafranowej mikstury, posypac migdalami, podawac z pieczonym kurczakiem albo jagniecina...albo jesc sam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
xava
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 14 Paź 2008
Posty: 121
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:36, 17 Lis 2008    Temat postu:

jazaka lLahu hairan Smile
juz sobie skopiowalam.

ja probowalam kiedys u irakijki taki ryz ale z jakby makaronem czy cos takiego... wie ktos jak sie go robi i co to za makaron ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 10:48, 17 Lis 2008    Temat postu:

ten makaron to pewnie wermiszel, cienki....

podam jeszcze inne przepisy, moze dzisiaj Very Happy moze kiedy indziej, i zobacze czy sa tam z tym makaronem przepisy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin