Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
xava Gaduła
Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 20:27, 27 Paź 2008 Temat postu: kuchnia iracka |
|
|
salam
moze bez sensu zakladam ten topik bo pewnie gdybyscie mieli przepisy kuchni irackiej to juz bylby taki temat , nie mniej jednak zaryzykuje....
wiec... podzielcie sie mili moi jesli jestescie w posiadaniu przepisow kuchni irackiej. chetnie w jezyku polskim :)
dziekuje
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 10:44, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
raczej kuchni typowo irackiej nie znajdziesz ale arabska (ogolna) tak poszukaj w tym dziale jest ich sporawo.....
chyba ze chcesz cos bardziej konkretnego ;)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
xava Gaduła
Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 18:22, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
no wlasnie o to mi chodzi zeby to bylo akurat z irackiej kuchni
wiesz , takie cosik co jest przygotowywane tylko tam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:09, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
hmmm
moge cos poszukac ale to bedize po ang....chyba ze przetlumacze, ale przyznam ci sie ze oni tam w arabskich krajach gotuja podobnie, roznia sie przyprawy...
ale cos poszukam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
xava Gaduła
Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 20:48, 28 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
a dziekuje ci serdecznie
jesli znajdziesz chwilke to potlumacz , bo z angielskim kuleje bardzo :-/
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 0:48, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
przepraszam bardzo ale czasu ostatnio nie mialam....znalazlam kilka przepisow w ksiazce kucharskiej pod dzialem Irak, wiec jak znajde czas to przetlumacze i wkleje....pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
xava Gaduła
Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 12:12, 02 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
jak znajdziesz czas inshaAllah bardzo dziekuje za pamiec
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pią 0:10, 14 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
TIMMAN
(bialy ryz)
2 kubki ryzu basmati albo innego dobrej jakosci dlugoziarnistego
1/3 kubka ghee (miekkiego) albo oliwy
8 kubkow cieplej przegotowanej wody
2 lyzki soli
*wsypac ryz do miski, dokladnie ale delikatnie przplukac woda, nalac zimnej wody aby przykryla ryz i zostawic na 30 min.nast osuszyc lekko.
*w duzym radlu (ew garnku szybkowarze) rozgrzac lyzke ghee/oleju, dodac ciepla wode i sol i gotowac przez 5 min. nastepnie wrzucic osuszony ryz.
*dodac reszte tluszczu, przykryc garnek, jesli uzywa sie zwyklego to polozyc na gore sciereczke potem przykrywke, zmniejszyc gaz i gotowac 10 min a nast zmniejszyc gaz do minimum i gotowac ok 30 min.
*zostawic na kilka min odkryty i podoawac
Timman Z'affran
(ryz szafranowy)
2 kubki ryzu basmati albo innego dobrej jakosci dlugoziarnistego
1/2 lyzeczki szafranu
2 lyzki wody rozanej
1/3 kubka ghee (miekkiego) albo oliwy
1/4 kubka obranych migdalow
1 srednia cebula pokrojona cebula
250g pokrojonej jagnieciny lub wolowiny
1/2 lyzeczki Baharat (mieszanka przypraw, podam nizej)
1/4 kubka rodzynek
3 kubki rosolu, moze byc z kostki
*wsypac ryz do miski, dokladnie ale delikatnie przplukac woda, nalac zimnej wody aby przykryla ryz i zostawic na 30 min.
*szafran i wode rozana wymieszac w malej miseczce i odstawic na chwilke
*polowe tluszczu rozgrzac w garnku i dodac migdaly, smazyc na zloto. wyjac z tluszczu.
*dodac cebule i smazyc, dodac mieso zesmazyc i dusic az straci krwistosc.dodac troche wody i gotowac az zmieknie. dodac przyprawy i lyzeczke soli i rodzynki, duzic przez minute. zdjac garnek z ognia przykryc kilkoma siereczkami i odstawic.
*w innym garnku rozgrzac reszte tluszczu, dodac 2 lyzki wody rozano-szafranowej i rosol zagotowac.
*osuszyc ryz, dodac do rosolu i doprawic sla gdy trzeba, mieszac co jakis czas doprowadzac do wrzenia.zmniejszyc gaz do minimum, i gotowac przez 30 min.
*nast dodac miesna miksture, wymieszac.przykryc garnek sciereczka i pokrywka.zagotowac na malym ogniu 5 min, sciagnac z ognia i pozostawic na kilka min. ryz powinien byc dosc sypki zarenka osobno.
*wylozyc wyz na duzy talez, polac reszta szafranowej mikstury, posypac migdalami, podawac z pieczonym kurczakiem albo jagniecina...albo jesc sam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
xava Gaduła
Dołączył: 14 Paź 2008 Posty: 121 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 10:36, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
jazaka lLahu hairan
juz sobie skopiowalam.
ja probowalam kiedys u irakijki taki ryz ale z jakby makaronem czy cos takiego... wie ktos jak sie go robi i co to za makaron ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Pon 10:48, 17 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
ten makaron to pewnie wermiszel, cienki....
podam jeszcze inne przepisy, moze dzisiaj moze kiedy indziej, i zobacze czy sa tam z tym makaronem przepisy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|