Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
_Mansur_ Poszukiwacz
Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 13 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: Wto 12:02, 31 Maj 2011 Temat postu: Kuchnia Polska dla muzułmanów |
|
|
Salam Alejkum, będę tutaj dawał przepisy na Polskie dania na waszą prośbę jeśli sobie życzycie jakieś przepisy macie jakieś pytania dotyczące gotowania proszę bardzo... piszcie.... jeśli interesują was również ciasta i wypieki różnie słodkie to proszę napisać na PW założę osobny temat :) przepisów mam sporo pochodzą ze zeszytu który moja mama spisuję przez całe życie :)
A więc kilka przepisów na życzenie jednej z sióstr :)
Kapustka na słodko
składniki :
1. dwie kapusty słodkie świeże
2. pęczek koperku
3. pęczek marchewki młodej
4. masło
5. dwie łyżki mąki
6. można bez aa można dodać mięska np. pierś z kurczaka
Kapustę umyć wykroić głąby , poszatkować , wrzucić na wrzącą posoloną wodę , pierwszą wodę po zagotowaniu odlać bo może być kapusta pryskana aa przecież nie chcemy zjadać chemii ;)
Dolać świeżą wodę z 5cm pod kapustą dodać marchewkę liść laurowy i ziele Angielskie i gotować około godziny (do miękkości) na maśle podsmażamy piersi pokrojone w kostkę na rumiany kolor na końcu zasypać mąką i chwilkę podsmażyć następnie dodać do kapusty do smaku doprawić solą pieprzem i trochę vegety nie dużo przemieszać ;)
"Żelazne" Pyzy
1,5 kg ziemniaków zetrzeć na tartce odcisnąć porządnie z tych soków ziemniaczanych pół kilo utuczonych ziemniaków dodać to tych utartych i wymieszać razem dodać jedno jajko wymieszać wszystko wyrobić takie ciasto zrobić farsz mięsny zrobić kulki wielkości średniego ziemniaka nadziewać i wrzucać na wrzącą wodę osoloną gotować do wypłynięcia gotować na małym ogniu po woli nie można szybko gotować.
Kapuśniaczek
2kg kiszonej kapusty włoszczyzna , kilo żeberek wołowych ale może być np. kurczaka trochę , można dodać ziemniaczki pokrojone w kostkę , cebula , liść laurowy , pieprz .wszystko wymieszać i gotować go miękkości
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Wto 5:11, 05 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Mansur braciszku a masz moze dobry przepis na babkę piaskową ? - widze specjalistę więc pytam :)
a tak przy okazji ,pochwaiłbyś się mięskiem hahal rosnącym u Ciebie w domu
|
|
Powrót do góry |
|
|
_Mansur_ Poszukiwacz
Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 13 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: Wto 8:32, 05 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Salam Alejkum ła rahmat Allahi ła barakathu
w zeszycie mojej mamy ten przepis występuję pod nazwą Babka Puchowa i też tak ja ją nazwę
Babka Puchowa
Składniki:
6 jaj
25 dag margaryny lub masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki przennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Sposób przyrządzania:
Masło utrzeć z cukrem , kolejno wbijać jaja . Do utartej masy wsypać mąkę ziemniaczaną mieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia ,można to zrobić przesiewając wszystko razem przez siteczko ładnie , wlać olej i na końcu ocet. Dokładnie wymieszać i wlać do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
Piec 40 minut
Jeszcze ciepłą można posypać cukrem i dowolnie według uznania udekorować
Daj znać jak upieczesz babkę <mniam> aż mnie ochota naszła
co do mięska Halal wrzucę wam fotki później , mam zamiar dokupić jeszcze zwierzątek :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:20, 05 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
kurczę ja bym sobie chciał kupić małe stadko kóz...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
radek Gaduła
Dołączył: 31 Mar 2009 Posty: 93 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kalisz Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:59, 05 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
A żurek bez wędzonej wieprzowiny????
Dajcie znać jak to zrobić bo uwielbiam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
_Mansur_ Poszukiwacz
Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 13 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: Śro 21:48, 06 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
Radek po prostu gotujesz żurek, z płynu albo, z proszku i ładnie go doprawiasz dodajesz jajko takie ugotowane najlepiej , chociaż można wbić do zupy od razu , można też spróbować z piersią z kurczaka , ale jeszcze nie próbowałem :) aa żurek jak doprawia się , to chyba wiesz ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
asmaani Gaduła
Dołączył: 24 Mar 2010 Posty: 143 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 21 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 12:55, 08 Lip 2011 Temat postu: |
|
|
mozna kupic wedzone udka z kurczaka i na tym ugotowac
Post został pochwalony 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
_Mansur_ Poszukiwacz
Dołączył: 23 Lut 2011 Posty: 13 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Piotrków Trybunalski
|
Wysłany: Sob 11:00, 10 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Przepisy
Cukinia Ala Ananas
1,5 litra wody
2 opakowana cukru waniliowego
3 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
1,5 szklanki cukru wszystko zagotować
3kg cukinii obrać , pokroić w półksiężyce . Wrzącą zalewą zalać cukinie , obciążyć talerzykiem , postawić na jakieś 8-9 godzin
Zlać zalewę i zagotować Na gotującą się zalewę wrzucić cukinię gotować do momentu szklistości Nakładać razem z syropem do słoików .Do każdego słoika dodać 3-4 łyżki syropu ananasowego lub brzoskwiniowego . Szczelnie zamknąć słoiki.
Cukinia z Curry
2,5 kg cukinii
3 duże cebule
2 łyżki soli
Zalewa :
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru , razem zagotować
Do przestygłej zalewy dodać
1,5 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki gorczycy
2 łyżki przyprawy curry
Cukinie i cebukę pokroić zasypać solą i pozostawić na 2-3 godziny . Zalać zimną zalewą , wymieszać i do słoików . Gotować 10 min od razy wyjąć z garnka
Ogórki po Chińsku
2kg ogórków
2 łyżki chili
2 łyżki soli
2 główki czosnku
2 szklanki cukru
7 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
Ogórki pokroić , osolić i odstawić na 2 godziny Odlać wodę z ogórków dodac chili i czosnek pozostałe składniki zagotować i dodać do ogórków wymieszać
Sałatka z Ogórków
2kg ogórków
25 dkg marchhewki
11/2 sztuki pietruszki zetrzeć razem wszystko
25 dkg cebuli
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki cukru
11/2 łyżki soli (pieprz do smaku)
pietruszka , koper
Wymieszać , zostawić na 2 godziny pasteryzować 20 minut
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
ann Zawodowiec
Dołączył: 05 Cze 2006 Posty: 187 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: czasami tu a czasami tam :)
|
Wysłany: Śro 8:57, 22 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
polecam zapoznac sie z daniami i produktami wegetarianskimi- tam w 100% dodatkow wieprzowych nie ma :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 12:12, 22 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
ann napisał: | polecam zapoznac sie z daniami i produktami wegetarianskimi- tam w 100% dodatkow wieprzowych nie ma :) |
A czy w tadycyjnej kuchni polskiej takie istnieją?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|