Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia polska w wersji halal
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 16:08, 18 Wrz 2008    Temat postu:

Ja zamierzam karmić Bengalczyków, więc myślę, że bigos będzie dobry jak dorzucę więcej przypraw (bo będą marudzić, że bez smaku Laughing ). To są ludzie którzy w życiu jedli tylko sosy z ogromną ilością ostrych przypraw (tzw. curry). Jadłem u nich: curry z kurczaka, curry z ryby, curry z mango, curry z baraniny, a nawet curry z kapustą... ale w ramadanie zmienili nawyki żywieniowe - jedzą zupełnie inne jedzenie. widziałem jakieś kuleczki z mięsa (bez sosu), ale i tak bardzo ostre; nawet coś podobnego do pieczonych pierogów, ale w środku były kawałki ziemniaków i mięsa; kleik ryżowy z masłem, PODOBNO to było najlepsze - tak mówili, ale jak dla mnie TO właśnie było bez smaku.
Nie chcę im raczej robić jakiegoś sosu, bo to mają na co dzień, ale z drugiej strony to ich ulubione pożywienie. A może leczo-halal? to może im przypaść do gustu, ale koniecznie z POLSKIM chlebem, bo i ja i oni nie lubimy angielskiego (taka octowa gąbka).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 20:42, 18 Wrz 2008    Temat postu:

Turcy (ale tez nie wszyscy) toleruja tylko turecka wersje pierogow - mantı (manty), a co do tych naszych pierogow, to spotkalam sie z pomyslem podsmazania ich po ugotowaniu, aby zabic te "surowosc" ;). Kapuste jesli juz, to toleruja surowa w wersji sorowki, no i wspomniane golabki tez zjedza, bo kojarza sie im z turecka sarma (faszerowane liscie winogron). Bengalczycy chyba jednak bardziej odstaja od kuchni arabskiej i tureckiej, wiec podejrzewam, ze im mozesz wcisnac ten wysoko przyprawiony bigosik ;)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:04, 20 Wrz 2008    Temat postu:

a tak naprawde to wszystko zalezy od osoby: moj maz zje wszystko, ma taki ped do poznawania nowych potraw a polska kuchnie bardzo lubi

pierogi z kapusta kiszona, z grzybami, kapusniak, fasolowa na baranince jest pyycha
cala polska kuchnie mozna przerobic na wersje halal
poza tym ile u nas potraw z drobiu, z ryb rzecznych , na wybrzezu ile potraw ze sledzia (moj maz uwielbia zwyklego sledzia solonego z cebulka i pieprzem ale jest to raczej chlubny wyjatek bo na ogol arabowie sledzia solonego nie przelkna)
nasze kiszonki...
i etc

nie wiem czy Bengalczycy tak jak hindusi jedza pikle? jak tak mozesz sprobowac podac im ogorki kiszone, kapuste czy inne kiszonki


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 13:21, 20 Wrz 2008    Temat postu:

Od osoby, nie od osoby, ale kwestia tych pierogow i gotowanej kapuchy, to jest cos co obserwuje u Turkow (roznych osob) od lat. Natomiast wszelkie kiszone i marynowane - ogorki,kapusta,papryczki itp. jak najbardziej (choc wola swoje rodzime wyroby - a ja akurat nie lubie tych tureckich kiszonek).

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 13:24, 20 Wrz 2008    Temat postu:

jak mówiłem wcześniej jadłem coś na wzór bigosu z kapusty u Bengalczyków, oczywiście doprawione porządnie. ostatnio zjadłem całą papryczkę chili - myślałem, że się popłaczę. ich jedzenie jest na prawdę ostre, ale dobre. może powinienem spróbować z tymi kiszonkami, bo jest tego dużo w TESCO, od kapusty prze paprykę po ogórki, wszystko produkcji polskiej.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
poczatkujaca
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: obecnie anglia

PostWysłany: Nie 16:56, 23 Lis 2008    Temat postu:

ja tam swojemu mazowi egipcjanowi wszystko co polskie gotuje tylko ze ze skl halal bigos lazanki mielone zupy nawet ogorkowa wszystko je salatki i surowki ciasta wszystko a i jego kolega tez smakuje bo czesto u nas ktos je, jedyne czego nie lubi ta niestety sa pierogi ruskie ale z owocami zje

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Nie 17:00, 23 Lis 2008    Temat postu:

Przecież ruskie są najlepsze Laughing Laughing
Cóż muzułmanie mają chyba jakieś uprzedzenia do pierogów Laughing ci moi muzułmanie też nie zasmakowali w pierogach.
Kupiłem parę dni temu trochę owczego mięsa, będzie bigos inszaAllah! ale dopiero w środę, bo mam wolną (jak zawsze).


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 17:57, 23 Lis 2008    Temat postu:

salam,
ja jestem muzulmanka i zadnych uprzedzen do pierogow ruskich nie mam.
To zalezy od czlowieka, nie narodowosci, co lubi, moj maz ruskie zjada bardzo chetnie, z owocami nie probowalam (takich ja nie lubie :P), bede probowac z kapusta i grzybami (moze przejdzie). Maz o bigosie, kapusniaku nie chce nawet syszec- jesli ja gotuje, to dla siebie. To samo mam z burakami...
Pyzy z miesem bardzo mu zasmakowaly, a co do zup, to ogorkowa (tylko z polskimi ogorkami kiszonymi) jest najlepsza - bo kwasna :P, fani Tabulleh i cytryny na pewno w ogorkowej zasmakuja i docenia ;)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariam khalil
Poszukiwacz
Poszukiwacz



Dołączył: 04 Maj 2009
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 17:09, 05 Maj 2009    Temat postu:

Ja jadłam w Jordanii coś podobnego do naszych pierogów,ale były ze słodkim twarogowym nadzieniem i nie gotowane ,ale smażone i polewane na talęrzu słodką wodą, {KNAFY}

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Joasia
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 01 Kwi 2009
Posty: 166
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: ...raczej dokad...
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 21:40, 31 Maj 2009    Temat postu:

Do takiego bigosu (jesli sie nie nie chce wersji wegetarianskiej) mozna dodac oprocz baraniny kielbase na przyklad, ktora do zludzenia przypomina nasza polska( moze troche bardziej pikantna). Ja kupuje takowe w sklepach halal, sa o ile sie nie myle sprowadzane do Anglii z Turcji.
Poza tym zamiast schabowego mozna przyrzadzic przeciez kotlety z piersi z kurczaka, obtaczajac je w jajku i bulce tartej.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin