|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:02, 16 Wrz 2008 Temat postu: Kuchnia polska w wersji halal |
|
|
Drogie siostry! Drodzy bracia!
Gotowaliście/gotowałyście kiedyś bigos z baraniną zamiast kiełbasy? albo pierogi z curry? czym zastępujecie składniki haram do tradycyjnych potraw z naszego kraju?
Przepisy są mile widziane!
Ja się tak przymierzam do zrobienia czegoś bardzo polskiego na któryś iftar do masdżidu, tylko co? może właśnie bigos-halal? albo pierogi ruskie? a może coś innego? barszcz ukraiński ?(dzisiaj akurat miałem w domu - pycha) Co może posmakować ludziom, którzy przez całe życie jedzą tylko bardzo ostre curry?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Olexy Uzależniony Forumowicz
Dołączył: 08 Sty 2008 Posty: 695 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:23, 16 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
możesz pierogi z mięsem i kapustą lub z grzybami i kapustą. :)
a bigos to dobry pomysł, nie znam osoby, której by nie smakował.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 22:42, 16 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Dałem jednemu takiemu kiedyś pierogi z serem, ale niestety nie mogłem z nim zostać, żeby mu je przyrządzić - tylko mu wytłumaczyłem co i jak. Potem powiedział, że chyba były zepsute... a wiem, że nie były bo miałem takie same w domu
Trzeba by do tego bigosu wsypać duuuużo ostrych przypraw hehe
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 16:55, 17 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Salam alejkum,
fajny temat, to sie dopisze.
Ja sie wlasnie w polska kuchnie halal bawie...
Niewiele jeszcze probowalam, ale barszczu tradycyjnego to moj maz (dla wyjasnienia Palestynczyk) nie lubi, jego brat zreszta tez; co do ukrainskiego to nie wiem, nie probowalam; rosol jest ok... Za to kotlety mielone (w wolowiny, formuje w male owalne ksztalty),ziemniaki i np. gotowana marchewka z groszkiem ( lub pomidory z cebula i smietana lub ogorki kiszone z cebula, oliwa pieprzem i sola tez smakuja) bardzo smakuja i to nie tylko mezowi, bo i znajomym (dzisiaj jedna kolezanka ma zrobic to danie mezowi na obiad )... Pierogi ruskie pycha. Fasolka po bretonsku ok, ale nie z kielbasa, tylko z mieskiem. Szarlotka i sernik tez smaczne, reszty nie pamietam lub nie probowalam. Nie wiem jak inni, ale moj maz nie lubi kapusty (mowi, ze akceptuje tylko golabk, zreszta znajomi Egipcjanie raz zrobili i sie klocili, ze to jest jedno z tradycyjnych dan...). Ja sie przymierzam do zrobienia pupetow w sosie pomidorowym, zobaczymy, co z tego wyjdzie i jak bedzie smakowalo :P
Insza Allah polubia bigos, jesli przygotujesz, moj maz nawet nie chce probowac, pokazywalam mu przepisy i fotki w necie.. :\
Pozdrawiam, salam alejkum
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majnuna Moderator
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 718 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznan/Slough, UK
|
Wysłany: Śro 18:09, 17 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
a to przepis na halal pasztet z drobiu chyba podany kiedys przez Olexy
Pasztet z drobiu.
Skladniki :
6 duzych udek kurczaka
1/2 kg pieczarek
7 zabków czosnku
3 cebule
2 duze bulki
25dag masla
5 jajek
sól, pieprz i vegeta do smaku
Przygotowanie:
Ugotowac udka z kurczaka z dodatkiem vegety, po ugotowaniu oddzielic mieso od kosci a w wywarze zamoczyc 2 bulki.
Na patelni rozpuscic polowe masla, wrzucic poszatkowana cebule, zamieszac, nastepnie wrzucic pokrojone w paski pieczarki i przez moment smazyc.Odstawic patelnie z ognia. Wycisnac nadmiar wywaru z bulek, np przez sciereczke.
Do garnka wrzucamy odcisniete bulki, z patelni cebule i pieczarki, zmiazdzony czosnek, mieso z udek i teraz wrzucamy to wszystko do maszynki do mielenia.
Do tego zmielonego farszu dodajemy 5 jajek, sól, pieprz do smaku.
Mieszamy tak aby masa przypominala miesko mielone na kotlety.
Do foremki np. prostokatnej wkladamy reszte masla, które nam zostalo i nastepnie wkladamy zmielony farsz do formy. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do godziny czasu. Smacznego!!!
mozna dodac jeszcze papryke i rózne ziola. Lub wymyslac inne kombinacje
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Śro 20:23, 17 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Na pewno spróbuję!
A nie wiecie jak to jest z mięsem królika? W Anglii jest ich pełno i można je łapać bez żadnych zezwoleń, są też koło mojego domu
Mam na myśli - czy króliczyna jest halal? bo jest dużo staropolskich potraw z królika. nie mówię tu o pasztecie, ale o np. króliku duszonym w śmietanie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majnuna Moderator
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 718 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznan/Slough, UK
|
Wysłany: Śro 20:39, 17 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
o krolikach chyba nic nie ma ze haram? Poprawcie mnie jesli sie myle.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bahar Moderator
Dołączył: 04 Cze 2006 Posty: 437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 13:10, 18 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Olexy napisał: | możesz pierogi z mięsem i kapustą lub z grzybami i kapustą. :)
a bigos to dobry pomysł, nie znam osoby, której by nie smakował. |
A ja nie znam Turka, ktory przelknalby polskie pierogi, albo gotowana kapuste/bigos w jakiejkolwiek wersji (dla nich nasze pierogo, to surowe ciasto, a taka kapucha nie nadaje sie do spozycia), ciekawe jak u Arabow.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Marcin 123 Przyjaciel Forum
Dołączył: 18 Kwi 2008 Posty: 438 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 13:14, 18 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Pewnie tak samo
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 15:32, 18 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Toz napisalam, ze pierogi sa w porzadku, sami maja cos podobnego; a co do bigosu, to stanowczo nie-e. Bigos, kapusniak - nie, tylko golabki przejda.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|