Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia polska w wersji halal
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:02, 16 Wrz 2008    Temat postu: Kuchnia polska w wersji halal

Drogie siostry! Drodzy bracia!
Gotowaliście/gotowałyście kiedyś bigos z baraniną zamiast kiełbasy? albo pierogi z curry? czym zastępujecie składniki haram do tradycyjnych potraw z naszego kraju?
Przepisy są mile widziane! Laughing

Ja się tak przymierzam do zrobienia czegoś bardzo polskiego na któryś iftar do masdżidu, tylko co? może właśnie bigos-halal? albo pierogi ruskie? a może coś innego? barszcz ukraiński ?(dzisiaj akurat miałem w domu - pycha) Co może posmakować ludziom, którzy przez całe życie jedzą tylko bardzo ostre curry?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Olexy
Uzależniony Forumowicz
Uzależniony Forumowicz



Dołączył: 08 Sty 2008
Posty: 695
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 5 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 22:23, 16 Wrz 2008    Temat postu:

możesz pierogi z mięsem i kapustą lub z grzybami i kapustą. :)
a bigos to dobry pomysł, nie znam osoby, której by nie smakował. Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 22:42, 16 Wrz 2008    Temat postu:

Dałem jednemu takiemu kiedyś pierogi z serem, ale niestety nie mogłem z nim zostać, żeby mu je przyrządzić - tylko mu wytłumaczyłem co i jak. Potem powiedział, że chyba były zepsute... a wiem, że nie były bo miałem takie same w domu Laughing
Trzeba by do tego bigosu wsypać duuuużo ostrych przypraw hehe


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 16:55, 17 Wrz 2008    Temat postu:

Salam alejkum,
fajny temat, to sie dopisze.
Ja sie wlasnie w polska kuchnie halal bawie...
Niewiele jeszcze probowalam, ale barszczu tradycyjnego to moj maz (dla wyjasnienia Palestynczyk) nie lubi, jego brat zreszta tez; co do ukrainskiego to nie wiem, nie probowalam; rosol jest ok... Za to kotlety mielone (w wolowiny, formuje w male owalne ksztalty),ziemniaki i np. gotowana marchewka z groszkiem ( lub pomidory z cebula i smietana lub ogorki kiszone z cebula, oliwa pieprzem i sola tez smakuja) bardzo smakuja i to nie tylko mezowi, bo i znajomym (dzisiaj jedna kolezanka ma zrobic to danie mezowi na obiad Very HappyVery Happy)... Pierogi ruskie pycha. Fasolka po bretonsku ok, ale nie z kielbasa, tylko z mieskiem. Szarlotka i sernik tez smaczne, reszty nie pamietam lub nie probowalam. Nie wiem jak inni, ale moj maz nie lubi kapusty (mowi, ze akceptuje tylko golabk, zreszta znajomi Egipcjanie raz zrobili i sie klocili, ze to jest jedno z tradycyjnych dan...). Ja sie przymierzam do zrobienia pupetow w sosie pomidorowym, zobaczymy, co z tego wyjdzie i jak bedzie smakowalo :P
Insza Allah polubia bigos, jesli przygotujesz, moj maz nawet nie chce probowac, pokazywalam mu przepisy i fotki w necie.. :\

Pozdrawiam, salam alejkum


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majnuna
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznan/Slough, UK

PostWysłany: Śro 18:09, 17 Wrz 2008    Temat postu:

a to przepis na halal pasztet z drobiu chyba podany kiedys przez Olexy

Pasztet z drobiu.

Skladniki :
6 duzych udek kurczaka
1/2 kg pieczarek
7 zabków czosnku
3 cebule
2 duze bulki
25dag masla
5 jajek
sól, pieprz i vegeta do smaku

Przygotowanie:
Ugotowac udka z kurczaka z dodatkiem vegety, po ugotowaniu oddzielic mieso od kosci a w wywarze zamoczyc 2 bulki.

Na patelni rozpuscic polowe masla, wrzucic poszatkowana cebule, zamieszac, nastepnie wrzucic pokrojone w paski pieczarki i przez moment smazyc.Odstawic patelnie z ognia. Wycisnac nadmiar wywaru z bulek, np przez sciereczke.

Do garnka wrzucamy odcisniete bulki, z patelni cebule i pieczarki, zmiazdzony czosnek, mieso z udek i teraz wrzucamy to wszystko do maszynki do mielenia.

Do tego zmielonego farszu dodajemy 5 jajek, sól, pieprz do smaku.
Mieszamy tak aby masa przypominala miesko mielone na kotlety.
Do foremki np. prostokatnej wkladamy reszte masla, które nam zostalo i nastepnie wkladamy zmielony farsz do formy. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do godziny czasu. Smacznego!!!

mozna dodac jeszcze papryke i rózne ziola. Lub wymyslac inne kombinacje


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Śro 20:23, 17 Wrz 2008    Temat postu:

Na pewno spróbuję!
A nie wiecie jak to jest z mięsem królika? W Anglii jest ich pełno i można je łapać bez żadnych zezwoleń, są też koło mojego domu Twisted Evil
Mam na myśli - czy króliczyna jest halal? bo jest dużo staropolskich potraw z królika. nie mówię tu o pasztecie, ale o np. króliku duszonym w śmietanie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majnuna
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznan/Slough, UK

PostWysłany: Śro 20:39, 17 Wrz 2008    Temat postu:

o krolikach chyba nic nie ma ze haram? Poprawcie mnie jesli sie myle.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:10, 18 Wrz 2008    Temat postu:

Olexy napisał:
możesz pierogi z mięsem i kapustą lub z grzybami i kapustą. :)
a bigos to dobry pomysł, nie znam osoby, której by nie smakował. Very Happy


A ja nie znam Turka, ktory przelknalby polskie pierogi, albo gotowana kapuste/bigos w jakiejkolwiek wersji (dla nich nasze pierogo, to surowe ciasto, a taka kapucha nie nadaje sie do spozycia), ciekawe jak u Arabow.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcin 123
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 18 Kwi 2008
Posty: 438
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:14, 18 Wrz 2008    Temat postu:

Pewnie tak samo Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 15:32, 18 Wrz 2008    Temat postu:

Toz napisalam, ze pierogi sa w porzadku, sami maja cos podobnego; a co do bigosu, to stanowczo nie-e. Bigos, kapusniak - nie, tylko golabki przejda.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin