Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
ciekawa Zawodowiec
Dołączył: 12 Sie 2008 Posty: 192 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wielkopolska Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:00, 13 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Aż do Lublina się nie wybieram.Zakup żywej owcy skończyłby się zapewne tym że my byśmy mieli nowego domownika a owieczka nowych przyjaciół.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majeed Administrator
Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 1964 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 37 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Sob 15:02, 13 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
jest siostra z Wielkopolski? daleko do Poznania? wiem, że w Poznaniu mieszka brat, który jest biznesmenem i... sprzedaje mięso halal. w Poznaniu podobno najłatwiej je dostać.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Sob 21:14, 13 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
zeby owca stara tak nie smierdziala przy gotowaniu i stracila ten aromacik to wystarczy dodac sos sojowy....troszke lagodzi
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Nie 22:53, 14 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
przede wszystkim mieso baranie przed przygotowaniem powinno sie pomoczyc jakis czas w wodzie z octem lub w zwyklej herbacie i ten zapach znika
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
samira12 Bywalec
Dołączył: 14 Maj 2008 Posty: 34 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: chelm-bruksela Płeć:
|
Wysłany: Wto 21:50, 16 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
baklazan z tunczykiem wedlug przepisu owcy - pycha
polecam wszystkim.....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 21:37, 19 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Majeed napisał: | ciekawa napisał: | Ja naprawdę nie wiem dlaczego spodziewałam się przepisów na potrawy z owieczki? ;) |
Bo owieczka jest najlepsza :-D
|
Nazwa mojego tematu to był taki fortel... taki chwyt markietingowy
A dobra owca (nawet jeśli Czarna) nie jest zła
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 21:48, 19 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
[quote="Biedronka"] Cytat: | Hehe.. owieczko, nie bierz mych slow zbyt powaznie , ja tak tylko zartowalam
...aczkolwiek jak mowi stare polskie przyslowie : przez zoladek do serca !!
|
Przepraszam,że odpisuję dopiero teraz (i rozowa toczy się niejako o mnie ale beze mnie ) ale niestety kampania wrzesniowa nie ominęła mnie w tym roku (i musiałam przysiąść nad książkami) ...ehhh.
Ja wiem,że to wszystko na żarty
Ależ te nasze mądrości są ponadczasowe
Mam nadzieję,że magia kuchni zadziała 3mam za Was kciuki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 21:52, 19 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
samira12 napisał: | baklazan z tunczykiem wedlug przepisu owcy - pycha
polecam wszystkim..... |
Bardzo dziękuję Samiro
Mam nadzieję,że teraz więcej osób
przekona się do tego eksperymentu ... i spróbuje
P.S W najbliższym czasie postaram się dodać przepisy , w których pierwsze skrzypce będzie grać moja imienniczka
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Majnuna Moderator
Dołączył: 06 Mar 2008 Posty: 718 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Poznan/Slough, UK
|
Wysłany: Sob 0:00, 20 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Majeed napisał: | jest siostra z Wielkopolski? daleko do Poznania? wiem, że w Poznaniu mieszka brat, który jest biznesmenem i... sprzedaje mięso halal. w Poznaniu podobno najłatwiej je dostać. | Dokladnie Majeed.
Brat nazywa sie Dr Saleh wiec pytajcie o niego.On zwykle dostarcza mieso do meczetu a takze organizuje wieksze ilosci na roznego rodzaju spotkania, swieta, zjazdy muzulmanskie.
Podjerzewam ze by nawet zaopatrzyl w miesko weselicho jakies.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 18:32, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Słowo się rzekło, owca u płotu :) :)
"Tadżin" ahmar (Potrawa z baraniny) na 6 osób
Składniki:
-1 kg baraniny bez kości
- 3 cebule
- 250 g suszonych śliwek
- 60 g masła lub oliwy
- łyżka mąki
- łyżeczka papryki
- szczypta cynamonu
- szczypta szafranu
- sól
Wykonanie:
Pokrajaną w kostkę baraninę obrumienić na tłuszczu, dodając drobno pokrajaną cebulę i opruszając mąką.
Obrumienione mięso oraz cebulę przełożyć do (kamiennego) rondla z pokrywą, zalać wodą tak, aby przykryła mięso i dotować na bardzo małym ogniu, przyprawiając solą, cynamonem, papryką i kolorując szafranem.
Po 2 godzinach duszenia dodać uprzednio namoczone i pozbawione pestek suszone śliwki.
Podawać z ryżem :)
** Baraninę można zastąpić kurczakiem i wówczas odpowiednio skrócić czas przyrządzania.
Smacznego :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|