Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Owca w kuchni...
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ciekawa
Zawodowiec
Zawodowiec



Dołączył: 12 Sie 2008
Posty: 192
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Wielkopolska
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 15:00, 13 Wrz 2008    Temat postu:

Aż do Lublina się nie wybieram.Zakup żywej owcy skończyłby się zapewne tym że my byśmy mieli nowego domownika a owieczka nowych przyjaciół.Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majeed
Administrator
Administrator



Dołączył: 03 Kwi 2008
Posty: 1964
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 37 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: UK
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 15:02, 13 Wrz 2008    Temat postu:

jest siostra z Wielkopolski? daleko do Poznania? wiem, że w Poznaniu mieszka brat, który jest biznesmenem i... sprzedaje mięso halal. w Poznaniu podobno najłatwiej je dostać.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:14, 13 Wrz 2008    Temat postu:

zeby owca stara tak nie smierdziala przy gotowaniu i stracila ten aromacik to wystarczy dodac sos sojowy....troszke lagodzi Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fati
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 20 Cze 2006
Posty: 532
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: aktualnie Paryz
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 22:53, 14 Wrz 2008    Temat postu:

przede wszystkim mieso baranie przed przygotowaniem powinno sie pomoczyc jakis czas w wodzie z octem lub w zwyklej herbacie i ten zapach znika

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
samira12
Bywalec
Bywalec



Dołączył: 14 Maj 2008
Posty: 34
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: chelm-bruksela
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 21:50, 16 Wrz 2008    Temat postu:

baklazan z tunczykiem wedlug przepisu owcy - pycha
polecam wszystkim.....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:37, 19 Wrz 2008    Temat postu:

Majeed napisał:
ciekawa napisał:
Ja naprawdę nie wiem dlaczego spodziewałam się przepisów na potrawy z owieczki? ;)

Bo owieczka jest najlepsza :-D
Laughing


Nazwa mojego tematu to był taki fortel... taki chwyt markietingowy Laughing Laughing
A dobra owca (nawet jeśli Czarna) nie jest zła Wink Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:48, 19 Wrz 2008    Temat postu:

[quote="Biedronka"]
Cytat:
Hehe.. owieczko, nie bierz mych slow zbyt powaznie Wink , ja tak tylko zartowalam Laughing Laughing Laughing
...aczkolwiek jak mowi stare polskie przyslowie : przez zoladek do serca !!
Wink


Przepraszam,że odpisuję dopiero teraz (i rozowa toczy się niejako o mnie ale beze mnie ) Wink Wink ale niestety kampania wrzesniowa nie ominęła mnie w tym roku (i musiałam przysiąść nad książkami) ...ehhh.

Ja wiem,że to wszystko na żarty Very Happy
Ależ te nasze mądrości są ponadczasowe Smile
Mam nadzieję,że magia kuchni zadziała Laughing 3mam za Was kciuki Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 21:52, 19 Wrz 2008    Temat postu:

samira12 napisał:
baklazan z tunczykiem wedlug przepisu owcy - pycha
polecam wszystkim.....


Bardzo dziękuję Samiro Laughing Laughing
Mam nadzieję,że teraz więcej osób
przekona się do tego eksperymentu ... i spróbuje Laughing Laughing

P.S W najbliższym czasie postaram się dodać przepisy , w których pierwsze skrzypce będzie grać moja imienniczka Wink Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majnuna
Moderator
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 718
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Poznan/Slough, UK

PostWysłany: Sob 0:00, 20 Wrz 2008    Temat postu:

Majeed napisał:
jest siostra z Wielkopolski? daleko do Poznania? wiem, że w Poznaniu mieszka brat, który jest biznesmenem i... sprzedaje mięso halal. w Poznaniu podobno najłatwiej je dostać.
Dokladnie Majeed.
Brat nazywa sie Dr Saleh wiec pytajcie o niego.On zwykle dostarcza mieso do meczetu a takze organizuje wieksze ilosci na roznego rodzaju spotkania, swieta, zjazdy muzulmanskie.
Podjerzewam ze by nawet zaopatrzyl w miesko weselicho jakies.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 18:32, 24 Wrz 2008    Temat postu:

Słowo się rzekło, owca u płotu :) :)

"Tadżin" ahmar (Potrawa z baraniny) na 6 osób

Składniki:
-1 kg baraniny bez kości
- 3 cebule
- 250 g suszonych śliwek
- 60 g masła lub oliwy
- łyżka mąki
- łyżeczka papryki
- szczypta cynamonu
- szczypta szafranu
- sól

Wykonanie:

Pokrajaną w kostkę baraninę obrumienić na tłuszczu, dodając drobno pokrajaną cebulę i opruszając mąką.
Obrumienione mięso oraz cebulę przełożyć do (kamiennego) rondla z pokrywą, zalać wodą tak, aby przykryła mięso i dotować na bardzo małym ogniu, przyprawiając solą, cynamonem, papryką i kolorując szafranem.
Po 2 godzinach duszenia dodać uprzednio namoczone i pozbawione pestek suszone śliwki.
Podawać z ryżem :)
** Baraninę można zastąpić kurczakiem i wówczas odpowiednio skrócić czas przyrządzania.

Smacznego :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin