|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 18:43, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Faszerowana łopatka barania (na 6 osób):
Składniki:
- 1,2 kg baraniny (łopatka)
- 400 g pomidorów
- 250 g cebuli
- czerstwa bułka (250 g)
- 4 jajka
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- nać pietruszki
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta imbiru
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Namoczone w wodzie bułki dobrze odcisnąć i wymieszać z jajkami, posiekaną nacią pietruszki i tymiankiem na jednolitą masę; przyprawić solą, pieprzem i imbirem.
Usunąć kość z łopatki,mięso lekko rozbić,nałożyć farsz,zwinąć i zesznrować zszywając końce bawełnianą nicią.
Pokrojoną na plasterki cebulę przesmażyć na oliwie,włożyć mięco, lekko obrumienić ze wszystkich stron, dodać obrane ze skórki, pokrajane pomidory oraz obraną i pokrajaną na cienkie plastrki marchewkę.
Dusić w przykrytym naczyniu na małym ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso.
Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie młodym bobem.
Smacznego :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 18:50, 24 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Baranina z cytryną (na 6 osób):
Składniki:
- 800 g baraniny bez kości (udziec)
- 3 łyżki oliwy lub oleju sojowego
- cytryna
- szczypta szafranu
- łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Umyte mięso włożyć w całości do rondla z rozgrzaną oliwą i - po lekkim obrumienieniu mięsa - podlać wodą, dodać szafran, sól, pieprz i obraną ze skórki, pokrajaną na plastry cytrynę.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Mięso pokrajać na plastry,ułożyć na dobrze wygrzanym półmisku, polać sosem i natychmiast podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego :)
W najbliższym czasie postaram się dodać kolejne przepisy :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 14:54, 02 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Chir - przysmak na święto Eid ul Fitr.
Składniki:
- 6 strąków karmadonu
- litr mleka
- szklanka ryżu lub 6 marchwii
- masło
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka stołowa syropu z róży (do smaku)
- orzeszki pistacjowe lub migdały (do przybrania)
Wykonanie:
Mleko zagotować w szerokim garnku, dodać ryżlub posiekaną marchew i kontynuować gotowanie na średnim ogniu przez ok. 5 min. aż mieszanka zgęstnieje. Dodać cukier rodzynki i nasionka karmadonu a następnie masło stale mieszając. Gotować kilka do kilkunastu minut wedle konsystencji, w między czasie dodać do smaku łyżkę syropu z róży. Przelać mieszankę do innej formy. Przyozdobić orzechami, nakryć i odczekać przed podaniem.
Podawać na zimno pokrojone w kawałki, choć można podawać potrawę na ciepło. Przy serwowaniu na ciepło proporcje dodatków mogą być mniejsze niż w przypadku podawania na zimno.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 15:18, 02 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Coś na słodko :)
Zapiekanka z makaronu na słodku "Tel kadayif"
Składniki:
- 500g makaronu nitki (paczka)
- 60g masła
- 3 łyżki miodu pszczelego
- 50g orzechów włoskich
Wykonanie:
Makaron ugotować w wodzie i odcedzić.
Żaroodporne naczynie dokładnie wysmarować masłem i nakładać makaron warstwami,przesypując zmielonymi orzechami.
Polać po wierzchu miodem,położyć grudki masła i pec 30min. w średnio nagrzanym piekarniku.
Wyłożyć na półmisek,podawać na ciepło lub na zimno.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 15:25, 02 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Placuszki algierskie "Messelmen"
Składniki:
- 300g mąki
- 80g cukru pudru
- paczka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g migdałów
- oliwa lub olej do głębokiego smażenia
- miód pszczeli
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem,oliwą(50g),cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.Wyrobić elastyczne ciasto,dodając trochę wody.
Rozwałkować ciasto na grubość 0,5cm na posypanej mąką stolnicy i szklanką wycinać krążki.
Smażyć po 6-8szt. jednocześnie,w głębokim naczyniu,w gorącym tłuszczu na złoty kolor.
W głębokiej miseczce wymieszać miód z gorącą wodą (2 łyżki), aby powstał gesty syrop.
Wyjęte łyżką cedzakową usmażone placuszki zanurzyć w syropie, odsączyć i posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|