|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 22:06, 22 Sie 2008 Temat postu: Owca w kuchni... |
|
|
Chcę podzielić się z Wami przepisami na kilka moich ulubionych potraw.
Nie wiem, czy wszystkie z nich są halal.
Jeżeli,któryś ze składników jest haram, proszę o zwrócenie mi uwagi
i zaproponowanie dozwolonego odpowiednika.
1) Cucenie "Omdlałego Imama"
Większość z nas słyszała o tureckiej potrawie "Imam bayildi".
Dziś chcę zaproponować Wam jego zmienioną wersję.
Składniki:
-ryż (3 torebki)
- 500g mięsa mielonego z indyka lub 2 puszki tuńczyka w puszce (w oleju)
[ja osobiście wolę z tuńczykiem]
-cebula
-ząbki czosnku (2 ząbki lub więcej-ile kto lubi)
[czosnek nie jest obowiązkowy]
-pomidory (2 średnie lub więcej)
-oliwa z oliwek
-bulion
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-natka pietruszki (nieobowiązkowo)
-bakłażany (3)
Przygotowanie:
I) farsz:
Gotujemy ryż na pół twardo.
Oliwę podgrzewamy na woku, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę
i czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Czekamy,aż się zarumienią.
Dodajemy tuńczyka (oliwę z niego odcedzamy) lub mięso. Dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż. I wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Na koniec możemy posypać natką pietruszki.
II) Umytego bakłażana przekrawamy na pół. Oczyszczamy go (wydrążając część miąższu łyżką).
Posypujemy delikatnie wnętrze solą.Tak przygotowane bakłażany nadziewamy farszem.
III) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim bakłażany.
Podlewamy odrobiną bulionu
(przygotowujemy go rozpuszczając pół kostki rosołowej lub łyżeczkę wegety w gorącej wodzie).
IV) Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy ok.30 min
(lub dłużej...tak by bakłażany były miękkie).
V) Możemy polać je "sosem czosnkowym Niedźwiedzia"
(przepis podaję niżej)
Smacznego :):):)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 22:07, 22 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
2)"Sos czosnkowy Niedźwiedzia"
Przepis nazwany na cześć mojego znajomego, od którego dostałam ten przepis.
Jest on bardzo popularny w mojej rodzinie.
Mama często żartuje,że tylko ciast z nim nie jemy.
Składniki:
-jogurt naturalny (często zamiennie używam kefiru)
-majonez (lub mała śmietanka 18%)
[ja nie używam ani jednego,ani drugiego]
-czosnek
[daję całą główkę.Dajcie tyle ile lubicie lub na ile pozwala Wam żołądek]
-sól
-pieprz
-zioła
[zawsze daję bazylię,oregano i tymianek. Ale słyszałam też o majeranku. Daję suszone zioła]
Przygotowanie:
Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę.
Mieszamy razem wszystkie składniki.Odstawiamy na chwilkę do lodówki,żeby się przegryzło.
I gotowe :):) ... Smacznego
Jeżeli nie macie nic przeciwko to,
w najbliższym czasie postaram się dodać jeszcze kilka (bardziej konkretnych) :):)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 14:35, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
3) "Metoda na głoda"- czyli przekąska z cykorii
Składniki:
-pomidory (2 średnie)
-cebula
-tuńczyk (w puszce)
-kostka sera białego
-4 cykorie
-oliwa z oliwek
-cytryna
-pieprz
-sól
-koperek (nieobowiązkowo)
Wykonanie:
Myjemy cykorię. Odrywamy pierwsze liście i wykrawamy głąby.
Rozkładamy na talerzu na mniejsze części.
Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy do miseczki.Dodajemy pomidory też pokrojone w kostkę.
Do kubeczka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy odrobinę oliwy i sól.
Mieszamy i dodajemy do miseczki z pomidorami i cebulą.
Jeszcze raz mieszamy. Otrzymujemy lekko kwaśny smak.
Układamy z tej masy poziomy pas na górnej części cykorii. Poniżej układamy taki sam pas z masy z tuńczyka.
Tuńczyka odcedzamy. W miseczce mieszamy go z białym serkiem.
Rozcieramy oba składniki tak, by powstała jednolita masa i przyprawiamy pieprzem.
Powtórnie mieszamy. Otrzymujemy lekko słony smak.
Na koniec wszystko posypujemy koperkiem.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 14:36, 24 Sie 2008 Temat postu: |
|
|
4) "Włoski smak" w 15 min
Składniki:
- makaron(gruby np: wstążki, rurki)
-brokuły (mogą być surowe, jeśli ktoś ma więcej
czasu lub cierpliwości mogą być ugotowane)
-cebula
-pomidory (2)
-ser żółty
-sól
-pieprz
-oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy na pół twardo (tzw. al dente).
Hartujemy go na durszlaku i rozkładamy na talerze.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
Po zarumienieniu się dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na makaronie układamy masę pomidorową. Na niej cząstki brokuła.
Posypujemy startym żółtym serem.
Wkładamy na 2-3 min do mikrofali
(tylko by ser się roztopił)
Jemy na ciepło ... Smacznego :):)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 15:58, 07 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
5) "Oszukane placki ziemniaczane"
...oszukane,bo bez ziemniaków :)
Składniki:
- duża cukinia (lub 2 małe)
- cebula
- czosnek (tyle ile kto lubi)
-oliwa z oliwek (lub olej)
-jajko (lub dwa w zależności od ilości ciasta)
-mąka pszenna
-pieprz
-sól
-słodka papryka (w proszku)
-cytryna
-kostka białego sera
Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Posolić ją i odstawić ,aż do momentu kiedy puści sok.
Dodać czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).
Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę pokrojoną w kostkę,aż się zarumieni.
Potem wrzucić ją do miseczki z cukinią i czosnkiem.
Do tej samej miseczki wbijamy jako, dodajemy ser,pieprz,sól,odrobinę papryki i 3 łyżki mąki.
Mieszamy. Jeżeli ciasto nadal jest zbyt wodniste, ponownie dodajemy mąkę.
Rozgrzewamy olej na patelni, w ilości jak na placki ziemniaczane.
Łyżką nakładamy małe kopczyki ciasta na patelnię.
Usmażone cukiniowe placuszki kropimy sokiem z cytryny i posypujemy papryką.
Podajemy na ciepło.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Nie 16:04, 07 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
6) "Przysmak Popey'ea"
... czyli zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod kołderką z serka.
Idealny z sosem czosnkowym :):)
Szpinak...wiele osób już w tym momencie rezygnuje (zarówno z przyrządzenia jak i skosztowania).
Wystarczy go tylko dobrze przyprawić i jest pyszny.
U mnie w domu też wszyscy mieli do niego awersję (sanatoria,obozy itp.).
A teraz co pewien czas płaczą,żebym zrobiła
tego "mniamuśnego" szpinaku.
Składniki:
-makaron (gruby np: wstążki,rurki itp.)
- 1 kg mrożonej ryby (ja używam pangi)
- 1 kg mrożonego szpinaku ( nie polecam z TESCO.
Robiłam też ze świeżego, w obu przypadka zapiekanka jest super).
--masło (lub oliwa - w obu przypadkach potrawa jest znakomita)
-ząbki czosnku ok. 2-3 (ile kto lubi)
- 3 serki topione (ważne by były naturalne)
-mała śmietanka 18 % (ja używam jogurtu naturalnego)
- kostka rosołowa lub vegeta
-cebula
-cytryna
-tymianek (ważny!)
-sól
-pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w wodzie z odrobiną oliwy.
Po ugotowaniu, odcedzamy go.
Wcześniej rozmrożone filety kroimy na średniej wielkości kawałki.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową.
Do nadal gotującego się wywaru wrzucamy pokrojone filety.
Obgotowujemy je na małym ogniu,aż zmiękną. Następnie odcedzamy.
Rozmrożony i odcedzony z wody szpinak dusimy w rondelku
na niewielkiej ilości masła (oliwy) na małym ogniu.
Cały czas mieszamy.
Do kubeczka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku (pokrojone lub przeciśnięte przez praskę),
oliwę, sól,pieprz, tymianek i sok z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tę mieszankę dodajemy do gotującego się szpinaku. Jeszcze raz mieszamy.
Kosztujemy :P:P i ewentualnie dodajemy jeszcze sok z cytryny i tymianek.
Jeden serek kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy tak długo,aż serek się rozpuści.
sos:
W rondelku rozpuszczamy masło (oliwę) i dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe serki.
Mieszany tak długo,aż powstanie jednolita masa.
Następnie cały czas mieszając stopniowo dodajemy śmietanę (jogurt naturalny).
Mieszamy :):)
Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron.
Na całej powierzchni makaronu rozsmarowujemy masę szpinakową.
Na niej układamy kawałki filetów. Zalewamy to sosem serkowym.
Pieczemy ok.35 min (czasami dłużej. Serek musi się zarumienić)
bez przykrycia w temp. 170 *C .
(Jak wcześniej pisałam idealna z sosem czosnkowym).
Smacznego :):)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bahar Moderator
Dołączył: 04 Cze 2006 Posty: 437 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 11:13, 08 Wrz 2008 Temat postu: Re: Owca w kuchni... |
|
|
czarna_owca napisał: | Chcę podzielić się z Wami przepisami na kilka moich ulubionych potraw.
Nie wiem, czy wszystkie z nich są halal.
Jeżeli,któryś ze składników jest haram, proszę o zwrócenie mi uwagi
i zaproponowanie dozwolonego odpowiednika.
1) Cucenie "Omdlałego Imama"
Większość z nas słyszała o tureckiej potrawie "Imam bayildi".
Dziś chcę zaproponować Wam jego zmienioną wersję.
Składniki:
-ryż (3 torebki)
- 500g mięsa mielonego z indyka lub 2 puszki tuńczyka w puszce (w oleju)
[ja osobiście wolę z tuńczykiem]
-cebula
-ząbki czosnku (2 ząbki lub więcej-ile kto lubi)
[czosnek nie jest obowiązkowy]
-pomidory (2 średnie lub więcej)
-oliwa z oliwek
-bulion
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-natka pietruszki (nieobowiązkowo)
-bakłażany (3)
Przygotowanie:
I) farsz:
Gotujemy ryż na pół twardo.
Oliwę podgrzewamy na woku, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę
i czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Czekamy,aż się zarumienią.
Dodajemy tuńczyka (oliwę z niego odcedzamy) lub mięso. Dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż. I wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Na koniec możemy posypać natką pietruszki.
II) Umytego bakłażana przekrawamy na pół. Oczyszczamy go (wydrążając część miąższu łyżką).
Posypujemy delikatnie wnętrze solą.Tak przygotowane bakłażany nadziewamy farszem.
III) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim bakłażany.
Podlewamy odrobiną bulionu
(przygotowujemy go rozpuszczając pół kostki rosołowej lub łyżeczkę wegety w gorącej wodzie).
IV) Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy ok.30 min
(lub dłużej...tak by bakłażany były miękkie).
V) Możemy polać je "sosem czosnkowym Niedźwiedzia"
(przepis podaję niżej)
Smacznego :):):) |
Baklazan z tunczykiem?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Biedronka Wygadany
Dołączył: 19 Lis 2007 Posty: 70 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 15:15, 08 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Owieczko, a moze znasz tez jakis dobry przepis na MENSAF ?
Bo ja jakos nie moge znalezc, a jak znalazlam to byl lekko spolszczony - z wieprzowina
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:30, 08 Wrz 2008 Temat postu: Re: Owca w kuchni... |
|
|
bahar napisał: |
Baklazan z tunczykiem? |
Tak
Mojej rodzince smakował
Spróbuj ugotować 2-3 na próbę .... i napisz Bahar , czy Ci smakowało ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
czarna_owca Gaduła
Dołączył: 06 Sie 2008 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:35, 08 Wrz 2008 Temat postu: |
|
|
Biedronka napisał: | Owieczko, a moze znasz tez jakis dobry przepis na MENSAF ?
Bo ja jakos nie moge znalezc, a jak znalazlam to byl lekko spolszczony - z wieprzowina |
Przyznam się,że nigdy mensaf'u nie gotowałam.
Ale znalazłam stronkę z oryginalnym przepisem (tak mi się przynajmniej wydaje,bo jest z jagnięciną)
Podaję linka :
[link widoczny dla zalogowanych]
i jego spolszczona wersję (tłumaczone przez google - nie najlepsze,ale zawsze to jakieś ułatwienie):
[link widoczny dla zalogowanych]
Uuuppsss przydługawy wyszedł
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|