Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Owca w kuchni...
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:06, 22 Sie 2008    Temat postu: Owca w kuchni...

Chcę podzielić się z Wami przepisami na kilka moich ulubionych potraw.
Nie wiem, czy wszystkie z nich są halal.
Jeżeli,któryś ze składników jest haram, proszę o zwrócenie mi uwagi
i zaproponowanie dozwolonego odpowiednika.

1) Cucenie "Omdlałego Imama"
Większość z nas słyszała o tureckiej potrawie "Imam bayildi".
Dziś chcę zaproponować Wam jego zmienioną wersję.

Składniki:
-ryż (3 torebki)
- 500g mięsa mielonego z indyka lub 2 puszki tuńczyka w puszce (w oleju)
[ja osobiście wolę z tuńczykiem]
-cebula
-ząbki czosnku (2 ząbki lub więcej-ile kto lubi)
[czosnek nie jest obowiązkowy]
-pomidory (2 średnie lub więcej)
-oliwa z oliwek
-bulion
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-natka pietruszki (nieobowiązkowo)
-bakłażany (3)

Przygotowanie:

I) farsz:
Gotujemy ryż na pół twardo.
Oliwę podgrzewamy na woku, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę
i czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Czekamy,aż się zarumienią.
Dodajemy tuńczyka (oliwę z niego odcedzamy) lub mięso. Dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż. I wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Na koniec możemy posypać natką pietruszki.
II) Umytego bakłażana przekrawamy na pół. Oczyszczamy go (wydrążając część miąższu łyżką).
Posypujemy delikatnie wnętrze solą.Tak przygotowane bakłażany nadziewamy farszem.
III) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim bakłażany.
Podlewamy odrobiną bulionu
(przygotowujemy go rozpuszczając pół kostki rosołowej lub łyżeczkę wegety w gorącej wodzie).
IV) Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy ok.30 min
(lub dłużej...tak by bakłażany były miękkie).
V) Możemy polać je "sosem czosnkowym Niedźwiedzia"
(przepis podaję niżej)
Smacznego :):):)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 22:07, 22 Sie 2008    Temat postu:

2)"Sos czosnkowy Niedźwiedzia"
Przepis nazwany na cześć mojego znajomego, od którego dostałam ten przepis.
Jest on bardzo popularny w mojej rodzinie.
Mama często żartuje,że tylko ciast z nim nie jemy.

Składniki:
-jogurt naturalny (często zamiennie używam kefiru)
-majonez (lub mała śmietanka 18%)
[ja nie używam ani jednego,ani drugiego]
-czosnek
[daję całą główkę.Dajcie tyle ile lubicie lub na ile pozwala Wam żołądek]
-sól
-pieprz
-zioła
[zawsze daję bazylię,oregano i tymianek. Ale słyszałam też o majeranku. Daję suszone zioła]

Przygotowanie:
Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę.
Mieszamy razem wszystkie składniki.Odstawiamy na chwilkę do lodówki,żeby się przegryzło.
I gotowe :):) ... Smacznego

Jeżeli nie macie nic przeciwko to,
w najbliższym czasie postaram się dodać jeszcze kilka (bardziej konkretnych) :):)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:35, 24 Sie 2008    Temat postu:

3) "Metoda na głoda"- czyli przekąska z cykorii
Składniki:
-pomidory (2 średnie)
-cebula
-tuńczyk (w puszce)
-kostka sera białego
-4 cykorie
-oliwa z oliwek
-cytryna
-pieprz
-sól
-koperek (nieobowiązkowo)

Wykonanie:
Myjemy cykorię. Odrywamy pierwsze liście i wykrawamy głąby.
Rozkładamy na talerzu na mniejsze części.

Kroimy cebulę w kostkę i wrzucamy do miseczki.Dodajemy pomidory też pokrojone w kostkę.
Do kubeczka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy odrobinę oliwy i sól.
Mieszamy i dodajemy do miseczki z pomidorami i cebulą.
Jeszcze raz mieszamy. Otrzymujemy lekko kwaśny smak.
Układamy z tej masy poziomy pas na górnej części cykorii. Poniżej układamy taki sam pas z masy z tuńczyka.

Tuńczyka odcedzamy. W miseczce mieszamy go z białym serkiem.
Rozcieramy oba składniki tak, by powstała jednolita masa i przyprawiamy pieprzem.
Powtórnie mieszamy. Otrzymujemy lekko słony smak.

Na koniec wszystko posypujemy koperkiem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 14:36, 24 Sie 2008    Temat postu:

4) "Włoski smak" w 15 min

Składniki:
- makaron(gruby np: wstążki, rurki)
-brokuły (mogą być surowe, jeśli ktoś ma więcej
czasu lub cierpliwości mogą być ugotowane)
-cebula
-pomidory (2)
-ser żółty
-sól
-pieprz
-oliwa z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotujemy na pół twardo (tzw. al dente).
Hartujemy go na durszlaku i rozkładamy na talerze.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę.
Po zarumienieniu się dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na makaronie układamy masę pomidorową. Na niej cząstki brokuła.
Posypujemy startym żółtym serem.

Wkładamy na 2-3 min do mikrofali
(tylko by ser się roztopił)
Jemy na ciepło ... Smacznego :):)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 15:58, 07 Wrz 2008    Temat postu:

5) "Oszukane placki ziemniaczane"
...oszukane,bo bez ziemniaków :)

Składniki:
- duża cukinia (lub 2 małe)
- cebula
- czosnek (tyle ile kto lubi)
-oliwa z oliwek (lub olej)
-jajko (lub dwa w zależności od ilości ciasta)
-mąka pszenna
-pieprz
-sól
-słodka papryka (w proszku)
-cytryna
-kostka białego sera

Wykonanie:
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Posolić ją i odstawić ,aż do momentu kiedy puści sok.
Dodać czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę).

Na rozgrzanej oliwie smażyć cebulę pokrojoną w kostkę,aż się zarumieni.
Potem wrzucić ją do miseczki z cukinią i czosnkiem.

Do tej samej miseczki wbijamy jako, dodajemy ser,pieprz,sól,odrobinę papryki i 3 łyżki mąki.
Mieszamy. Jeżeli ciasto nadal jest zbyt wodniste, ponownie dodajemy mąkę.

Rozgrzewamy olej na patelni, w ilości jak na placki ziemniaczane.
Łyżką nakładamy małe kopczyki ciasta na patelnię.
Usmażone cukiniowe placuszki kropimy sokiem z cytryny i posypujemy papryką.
Podajemy na ciepło.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 16:04, 07 Wrz 2008    Temat postu:

6) "Przysmak Popey'ea"
... czyli zapiekanka z makaronem i szpinakiem pod kołderką z serka.
Idealny z sosem czosnkowym :):)

Szpinak...wiele osób już w tym momencie rezygnuje (zarówno z przyrządzenia jak i skosztowania).
Wystarczy go tylko dobrze przyprawić i jest pyszny.
U mnie w domu też wszyscy mieli do niego awersję (sanatoria,obozy itp.).
A teraz co pewien czas płaczą,żebym zrobiła
tego "mniamuśnego" szpinaku.

Składniki:
-makaron (gruby np: wstążki,rurki itp.)
- 1 kg mrożonej ryby (ja używam pangi)
- 1 kg mrożonego szpinaku ( nie polecam z TESCO.
Robiłam też ze świeżego, w obu przypadka zapiekanka jest super).
--masło (lub oliwa - w obu przypadkach potrawa jest znakomita)
-ząbki czosnku ok. 2-3 (ile kto lubi)
- 3 serki topione (ważne by były naturalne)
-mała śmietanka 18 % (ja używam jogurtu naturalnego)
- kostka rosołowa lub vegeta
-cebula
-cytryna
-tymianek (ważny!)
-sól
-pieprz

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w wodzie z odrobiną oliwy.
Po ugotowaniu, odcedzamy go.

Wcześniej rozmrożone filety kroimy na średniej wielkości kawałki.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową.
Do nadal gotującego się wywaru wrzucamy pokrojone filety.
Obgotowujemy je na małym ogniu,aż zmiękną. Następnie odcedzamy.

Rozmrożony i odcedzony z wody szpinak dusimy w rondelku
na niewielkiej ilości masła (oliwy) na małym ogniu.
Cały czas mieszamy.
Do kubeczka dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ząbki czosnku (pokrojone lub przeciśnięte przez praskę),
oliwę, sól,pieprz, tymianek i sok z cytryny. Mieszamy wszystko dokładnie.
Tę mieszankę dodajemy do gotującego się szpinaku. Jeszcze raz mieszamy.
Kosztujemy :P:P i ewentualnie dodajemy jeszcze sok z cytryny i tymianek.
Jeden serek kroimy na kawałki i dodajemy do szpinaku. Mieszamy tak długo,aż serek się rozpuści.

sos:
W rondelku rozpuszczamy masło (oliwę) i dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe serki.
Mieszany tak długo,aż powstanie jednolita masa.
Następnie cały czas mieszając stopniowo dodajemy śmietanę (jogurt naturalny).
Mieszamy :):)

Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron.
Na całej powierzchni makaronu rozsmarowujemy masę szpinakową.
Na niej układamy kawałki filetów. Zalewamy to sosem serkowym.
Pieczemy ok.35 min (czasami dłużej. Serek musi się zarumienić)
bez przykrycia w temp. 170 *C .
(Jak wcześniej pisałam idealna z sosem czosnkowym).

Smacznego :):)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bahar
Moderator
Moderator



Dołączył: 04 Cze 2006
Posty: 437
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:13, 08 Wrz 2008    Temat postu: Re: Owca w kuchni...

czarna_owca napisał:
Chcę podzielić się z Wami przepisami na kilka moich ulubionych potraw.
Nie wiem, czy wszystkie z nich są halal.
Jeżeli,któryś ze składników jest haram, proszę o zwrócenie mi uwagi
i zaproponowanie dozwolonego odpowiednika.

1) Cucenie "Omdlałego Imama"
Większość z nas słyszała o tureckiej potrawie "Imam bayildi".
Dziś chcę zaproponować Wam jego zmienioną wersję.

Składniki:
-ryż (3 torebki)
- 500g mięsa mielonego z indyka lub 2 puszki tuńczyka w puszce (w oleju)
[ja osobiście wolę z tuńczykiem]
-cebula
-ząbki czosnku (2 ząbki lub więcej-ile kto lubi)
[czosnek nie jest obowiązkowy]
-pomidory (2 średnie lub więcej)
-oliwa z oliwek
-bulion
-sól
-pieprz
-gałka muszkatołowa
-natka pietruszki (nieobowiązkowo)
-bakłażany (3)

Przygotowanie:

I) farsz:
Gotujemy ryż na pół twardo.
Oliwę podgrzewamy na woku, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę
i czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę). Czekamy,aż się zarumienią.
Dodajemy tuńczyka (oliwę z niego odcedzamy) lub mięso. Dodajemy pomidory i chwilkę dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż. I wszystko dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Na koniec możemy posypać natką pietruszki.
II) Umytego bakłażana przekrawamy na pół. Oczyszczamy go (wydrążając część miąższu łyżką).
Posypujemy delikatnie wnętrze solą.Tak przygotowane bakłażany nadziewamy farszem.
III) Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy w nim bakłażany.
Podlewamy odrobiną bulionu
(przygotowujemy go rozpuszczając pół kostki rosołowej lub łyżeczkę wegety w gorącej wodzie).
IV) Piekarnik nagrzewamy do 170*C i pieczemy ok.30 min
(lub dłużej...tak by bakłażany były miękkie).
V) Możemy polać je "sosem czosnkowym Niedźwiedzia"
(przepis podaję niżej)
Smacznego :):):)


Baklazan z tunczykiem? Confused


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Biedronka
Wygadany
Wygadany



Dołączył: 19 Lis 2007
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 15:15, 08 Wrz 2008    Temat postu:

Owieczko, a moze znasz tez jakis dobry przepis na MENSAF ?Question
Bo ja jakos nie moge znalezc, a jak znalazlam to byl lekko spolszczony - z wieprzowina Laughing Question


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:30, 08 Wrz 2008    Temat postu: Re: Owca w kuchni...

bahar napisał:

Baklazan z tunczykiem? Confused


Tak Very Happy
Mojej rodzince smakował Smile
Spróbuj ugotować 2-3 na próbę .... i napisz Bahar , czy Ci smakowało ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
czarna_owca
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 06 Sie 2008
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 17:35, 08 Wrz 2008    Temat postu:

Biedronka napisał:
Owieczko, a moze znasz tez jakis dobry przepis na MENSAF ?Question
Bo ja jakos nie moge znalezc, a jak znalazlam to byl lekko spolszczony - z wieprzowina Laughing Question


Przyznam się,że nigdy mensaf'u nie gotowałam.
Ale znalazłam stronkę z oryginalnym przepisem (tak mi się przynajmniej wydaje,bo jest z jagnięciną)
Podaję linka :
[link widoczny dla zalogowanych]

i jego spolszczona wersję (tłumaczone przez google - nie najlepsze,ale zawsze to jakieś ułatwienie):
[link widoczny dla zalogowanych]

Uuuppsss przydługawy wyszedł Shocked


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin