Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

potrawy Arabskie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Pią 0:18, 11 Wrz 2009    Temat postu: potrawy Arabskie

Na tym filmiku widac jak zrobic rybe (nie amur)kubba i beriani
http://www.youtube.com/watch?v=8GiGdL_9EhQ&feature=related


KUBBA
Produkty:
1 kg mielonej wolowiny (moze byc jagniecina , baranina)
3 spore cebule
natka pietruszki
1 kg Ryzu
przyprawy do kubby
moga byc inne ,dostepne
kurkuma . kardamon
sol
rodzynki i migdaly dla tych co lubia
olej 1/4 szklanki ,

wykonanie
Ryz przeplukac kilka razy i namoczyc ok 15 minut w letniej wodzie
wlozyc do garnka wraz z lyzka soli i lyzka kurkumy
zalac woda (3 cm. ponad poziom ryzu-zeleznie od gatunku)
zagotowac , zaraz potem zmniejszyc ogien i na malenkim ugotowac do miekkosci .gdyby byl twardawy dodac wody
wyjac z garnka , przepuscic przez masznke do miesa
przykryc aby nie wystygl

farsz

mielone mieso zalac woda na duzej patelni i zagotowac dodajac tylko sol
przygotowac cebule pokrojona w kostke i posiekana natke pietruszki
gdy w miesie nie bedzie juz wody , dodac tluszcz(olej )i cebule
smazyc do zarumienienia cebuli , dodac natke i przyprawy (rodzynki jesli ktos lubi podsmazyc na malenkim ogniu , tak samo migdaly)i zmieszac z farszem

teraz robimy kuleczki lub wrzecionka

brac do reki(mokrej ) ciasto ,ryzowe , formowac kulke
w kulce zrobic zaglebienie(musi w nie wejsc co najmniej czubata lyzka farszu) formowac tak , by zakleic kulke z farszem , formowac na wzor wrzeciona lub spodka
ukladac na tacce , mozna zamrozic
bezposrednio przed spozyciem usmazyc na rumiany kolor (moze byc frytownica)
NIE ROZMRAZAC PRZED SMAZENIEM


smacznego siostrzyczki Smile





Beriani



skladniki:

ryz
zielony groszek(z puszki)
marchewka (ugotowana i pokrojona w kostke)
rodzynki, migdaly

pieczarki(podsmazone)
makaron nitki(cieniutki)
mieso lub kurczak
tluszcz (maslo)
odrobina oleju do smazenia makaronu
sol , przyprawy(cynamon , kury. kurkuma, kardamon, bialy pieprz, galka muszkatolowa)

wykonanie:
ryz jak zwykle -przeplukany i namoczony
do garnka dajemy troszke oleju i makaron nitki (polamany )
smazymy makaron na ciemno zloty kolor , mieszajac aby rowno sie zarumienil
dodajemy namoczony ryz , kurkume i sol
zagotujemy i gdy juz woda nie bedzie widoczna zmniejszamy palnik
przemieszac

w miedzyczasie przygotujemy miesko lub kurczaka (ugotowac i usmazyc -bez kosci)
gdy ryz bedzie juz prawie ugotowany -dodajemy groszek , marchewke, pieczarki,i podsmazone migdaly i rodzynki

wymieszac delikatnie dodac przyprawy(najwiecej cynamonu )
pozostawic na malenkim ogniu jeszcze przez 15 minut
wylozyc na spory talerz a mieso na wierzchu

i smacznego siostrzyczki
Smile



Amur jak w Bagdadzie


Amura otwieramy od grzbietu i czyscimy
ukladamy na blaszce do pieczenia
teraz dodajemy sol i przyprawy
przygotujemy farsz:
pokrojony w kostke pomodor , cebula , natka pietruszki,sol, zmielone numi basrah(takie malenkie suszone cytrynki)
wkladamy farsz do zaglebienia w rybie(miejsce brzucha)

pozostalo upiec w piekarniku, nie podaje jednak czasu -zalezy to bowiem od wielkosci ryby

do tej rybki hubus i torsi domowej roboty

i smacznego Wink


Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Pią 7:13, 11 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 14:33, 03 Lut 2010    Temat postu:

salam,
birjani i Bagdad malo arabsko brzmia, Siostro :)
Co do Biryani to znam ladny filmik z programu 'food safari':
Biryani sindhi:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
um Mohammed
Gość






PostWysłany: Śro 19:10, 03 Lut 2010    Temat postu:

Droga siostrzyczko -ile krajow tyle kuchni

powiem wiecej : ta sama potrawa w kazdym domu smakuje inaczej i robiona jest inaczej .

tu filmiki z BERIANI

BERIANI Z KREWETKA
http://www.youtube.com/watch?v=atmfrHvaJPs

BERIANI Z KURCZAKIEM
http://www.youtube.com/watch?v=nN4LZfCjFqs


BERIANI Z BARANINA
http://www.youtube.com/watch?v=UMvRJbNFZv4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=KjR8bmgzzrE&feature=related

BERIANI z kurczakiem i morelami
http://www.youtube.com/watch?v=O_PynpgcNps

I wszystkie sa robione w krajach arabskich Smile

a to jest irackie w 100%




Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Czw 12:03, 04 Lut 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 2:08, 04 Lut 2010    Temat postu:

pokoj z Toba, Siostro,
nie chodzilo mi o spieranie sie, tylko pierwsze skojarzenie :)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin