|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Pią 0:18, 11 Wrz 2009 Temat postu: potrawy Arabskie |
|
|
Na tym filmiku widac jak zrobic rybe (nie amur)kubba i beriani
http://www.youtube.com/watch?v=8GiGdL_9EhQ&feature=related
KUBBA
Produkty:
1 kg mielonej wolowiny (moze byc jagniecina , baranina)
3 spore cebule
natka pietruszki
1 kg Ryzu
przyprawy do kubby
moga byc inne ,dostepne
kurkuma . kardamon
sol
rodzynki i migdaly dla tych co lubia
olej 1/4 szklanki ,
wykonanie
Ryz przeplukac kilka razy i namoczyc ok 15 minut w letniej wodzie
wlozyc do garnka wraz z lyzka soli i lyzka kurkumy
zalac woda (3 cm. ponad poziom ryzu-zeleznie od gatunku)
zagotowac , zaraz potem zmniejszyc ogien i na malenkim ugotowac do miekkosci .gdyby byl twardawy dodac wody
wyjac z garnka , przepuscic przez masznke do miesa
przykryc aby nie wystygl
farsz
mielone mieso zalac woda na duzej patelni i zagotowac dodajac tylko sol
przygotowac cebule pokrojona w kostke i posiekana natke pietruszki
gdy w miesie nie bedzie juz wody , dodac tluszcz(olej )i cebule
smazyc do zarumienienia cebuli , dodac natke i przyprawy (rodzynki jesli ktos lubi podsmazyc na malenkim ogniu , tak samo migdaly)i zmieszac z farszem
teraz robimy kuleczki lub wrzecionka
brac do reki(mokrej ) ciasto ,ryzowe , formowac kulke
w kulce zrobic zaglebienie(musi w nie wejsc co najmniej czubata lyzka farszu) formowac tak , by zakleic kulke z farszem , formowac na wzor wrzeciona lub spodka
ukladac na tacce , mozna zamrozic
bezposrednio przed spozyciem usmazyc na rumiany kolor (moze byc frytownica)
NIE ROZMRAZAC PRZED SMAZENIEM
smacznego siostrzyczki
Beriani
skladniki:
ryz
zielony groszek(z puszki)
marchewka (ugotowana i pokrojona w kostke)
rodzynki, migdaly
pieczarki(podsmazone)
makaron nitki(cieniutki)
mieso lub kurczak
tluszcz (maslo)
odrobina oleju do smazenia makaronu
sol , przyprawy(cynamon , kury. kurkuma, kardamon, bialy pieprz, galka muszkatolowa)
wykonanie:
ryz jak zwykle -przeplukany i namoczony
do garnka dajemy troszke oleju i makaron nitki (polamany )
smazymy makaron na ciemno zloty kolor , mieszajac aby rowno sie zarumienil
dodajemy namoczony ryz , kurkume i sol
zagotujemy i gdy juz woda nie bedzie widoczna zmniejszamy palnik
przemieszac
w miedzyczasie przygotujemy miesko lub kurczaka (ugotowac i usmazyc -bez kosci)
gdy ryz bedzie juz prawie ugotowany -dodajemy groszek , marchewke, pieczarki,i podsmazone migdaly i rodzynki
wymieszac delikatnie dodac przyprawy(najwiecej cynamonu )
pozostawic na malenkim ogniu jeszcze przez 15 minut
wylozyc na spory talerz a mieso na wierzchu
i smacznego siostrzyczki
Amur jak w Bagdadzie
Amura otwieramy od grzbietu i czyscimy
ukladamy na blaszce do pieczenia
teraz dodajemy sol i przyprawy
przygotujemy farsz:
pokrojony w kostke pomodor , cebula , natka pietruszki,sol, zmielone numi basrah(takie malenkie suszone cytrynki)
wkladamy farsz do zaglebienia w rybie(miejsce brzucha)
pozostalo upiec w piekarniku, nie podaje jednak czasu -zalezy to bowiem od wielkosci ryby
do tej rybki hubus i torsi domowej roboty
i smacznego
Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Pią 7:13, 11 Wrz 2009, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 14:33, 03 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
salam,
birjani i Bagdad malo arabsko brzmia, Siostro :)
Co do Biryani to znam ladny filmik z programu 'food safari':
Biryani sindhi:
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
|
Powrót do góry |
|
|
agonia Gaduła
Dołączył: 08 Gru 2007 Posty: 84 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 2:08, 04 Lut 2010 Temat postu: |
|
|
pokoj z Toba, Siostro,
nie chodzilo mi o spieranie sie, tylko pierwsze skojarzenie :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|