Forum Islam W Praktyce Strona Główna Islam W Praktyce
Prywatne Forum Muzułmańskie.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Qatayef
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 21:25, 27 Wrz 2008    Temat postu: Qatayef

Przepis mojego meza na ten rodzaj slodyczy :

3,5 szklanki maki (pszennej)
2 lyzki cukru pudru (jak sie chce mniej slodkie, to mniej cukru)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzka suchych drozdzy (w proszku)
1\2 lyzeczki soli
3 szklanki cieplej wody (lub wiecej, zalezy)

Drozdze rozrabiamy w jednej niepelnej szklance cieplej wody + troszke cukru - odstawiamy w ciemne cieple miejsce do "urosniecia" na ok. 5 min.
Wszystkie suche skladniki przesitkowac (oprocz drozdzy).
Dodajemy drozdze do suchych skladnikow. Dolewamy stopniowo ciepla wode (przygladamy sie konsystencji ciasta). Nalezy je dobrze wymieszac, zeby nie bylo grudek. Ma byc lepiace sie, ale nie za geste. Ciasto odstawic na jedna godzine.
Potem bierzemy patelnie, nagrzewamy ja az bedzie goraca (bez zadnych tluszczy) i wlewamy po truchu ciasta (ksztalt kola, nieduze, tak zeby nadzienie sie zmiescilo, pozniej bedziemy je zamykac jak pierogi). Jesli ciasto jest za geste - dodac do niego troche wody, jesli za rzadkie - maki Very Happy Na ciescie w czasie smazenia maja pojawiac sie babelki, kolor ciasta tez sie troche zmieni. Jak tylko ciasto sie "zababelkuje", to je sciagamy z patelni.
Jesli patelnia jest za goraca, to beda sie od dolu przypalac - my wkladamy patelnie wierzchnia strona pod wode, zeby sie troche ochlodzila. Nie ukladamy ich na kupie, bo sie posklejaja, trzeba poczekac, az wystygna.

Jakby ktos chcial wiedziec jakie nadzienie lub jak zrobic krem lub syrop cukrowy, to napisze pozniej.

* Z tego, co zauwazylam, to Marokanczycy jedza qatayef o tak o, bez zadnego nadzienia, jak placki Very Happy

Pozdrawiam,
Salam alejkum.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 22:13, 27 Wrz 2008    Temat postu:

Salam znowu,
to jesli, Bracie, sam masz to robisz, to juz pisze co do srodka wrzucamy:

nasze ciasto wyglada po usmazeniu tak: [link widoczny dla zalogowanych]

1-szy sposob - roznego rodzaju orzechy, migdaly, pistacje - rozdrobnic je (ale nie miksowac na puder),
wiorki kokosowe,
cynamon - zeby sie go czulo, kiedy sie bedzie jadlo
mala lyzeczka cukru

Wymieszac to razem dobrze, potem ukladac na usmazonym ciescie i zamykac jak pierogi. Odlozyc do smazenia.

Syrop cukrowy:
1 szklankacukru
1 szklanka wody
troche wody pomaranczowej

Wymieszac to i na ogien, dopoki cukier sie nie rozpusci. Powinien wyjsc gestawy syrop. Jesli jest zbyt wodnisty, proponuje dodac wiecej cukru.

Potem nalezy usmazyc nadziany qatayef w duzej ilosci tluszczu (zeby sie nie popalilo). Wyjmujac z tluszczu, wkladamy na chwile do syropu cukrowego - moczymy chwile i wyciagamy na talerz Very Happy

Powinnywygladac tak: [link widoczny dla zalogowanych]

2-gi sposob - krem:
200 ml smietany kremowki - 30%
200 ml mleka
troche wody pomaranczowej
2-3 czubate lyzki maki ziemniaczanej
1 lyzka masla - na sam koniec

Wymieszac dokladnie skladniki trzepaczka, wrzucic to na ogien stale mieszajac az zgestnieje (wtedy trzeba szybko mieszac, zeby sie nie przypalilo). Powinien powstac gesty krem. Do tego kremu dodajemy maslo i mieszamy, dopoki sie nie rozpusci. Odstawiamy do wystygniecia.

Potem bierzemy ciasto na qatayef, zamykamy jak na pierogi, ale nie do konca, zostawiamy otwor na polozenie kremu. Krem posypujemy wproszkowanymi pistacjami. Mozna to jeszcze przed samym serwowaniem polac miodem Very Happy

<jak>


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 16:43, 05 Paź 2008    Temat postu:

salam,
i co, probowal ktos to zrobic?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 9:14, 06 Paź 2008    Temat postu: Re: Qatayef

agonia napisał:
Przepis mojego meza na ten rodzaj slodyczy :

3,5 szklanki maki (pszennej)
2 lyzki cukru pudru (jak sie chce mniej slodkie, to mniej cukru)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzka suchych drozdzy (w proszku)
1\2 lyzeczki soli
3 szklanki cieplej wody (lub wiecej, zalezy)

Drozdze rozrabiamy w jednej niepelnej szklance cieplej wody + troszke cukru - odstawiamy w ciemne cieple miejsce do "urosniecia" na ok. 5 min.
Wszystkie suche skladniki przesitkowac (oprocz drozdzy).
Dodajemy drozdze do suchych skladnikow. Dolewamy stopniowo ciepla wode (przygladamy sie konsystencji ciasta). Nalezy je dobrze wymieszac, zeby nie bylo grudek. Ma byc lepiace sie, ale nie za geste. Ciasto odstawic na jedna godzine.
Potem bierzemy patelnie, nagrzewamy ja az bedzie goraca (bez zadnych tluszczy) i wlewamy po truchu ciasta (ksztalt kola, nieduze, tak zeby nadzienie sie zmiescilo, pozniej bedziemy je zamykac jak pierogi). Jesli ciasto jest za geste - dodac do niego troche wody, jesli za rzadkie - maki Very Happy Na ciescie w czasie smazenia maja pojawiac sie babelki, kolor ciasta tez sie troche zmieni. Jak tylko ciasto sie "zababelkuje", to je sciagamy z patelni.
Jesli patelnia jest za goraca, to beda sie od dolu przypalac - my wkladamy patelnie wierzchnia strona pod wode, zeby sie troche ochlodzila. Nie ukladamy ich na kupie, bo sie posklejaja, trzeba poczekac, az wystygna.

Jakby ktos chcial wiedziec jakie nadzienie lub jak zrobic krem lub syrop cukrowy, to napisze pozniej.

* Z tego, co zauwazylam, to Marokanczycy jedza qatayef o tak o, bez zadnego nadzienia, jak placki Very Happy

Pozdrawiam,
Salam alejkum.

zupelnie inny przepis n akatajef jaki ja znam...ja uzywam tego makaronikowego ciasta...ale to tez brzmi smakowicie, musze zrobic

ja nadzoiewam katajef masa kromowo-budyniowa


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pon 16:27, 06 Paź 2008    Temat postu:

Salam,
Siostro, z tego co wyczytalam w innym temacie, to Ty nazywasz qatayef zamiennie z konafa, a to sa nazwy roznych slodyczy... Nie idzie uzyc marakonikowego ciasta do qatayef'u... Chyba ze ja czegos nie wiem...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:58, 06 Paź 2008    Temat postu:

agonia napisał:
Salam,
Siostro, z tego co wyczytalam w innym temacie, to Ty nazywasz qatayef zamiennie z konafa, a to sa nazwy roznych slodyczy... Nie idzie uzyc marakonikowego ciasta do qatayef'u... Chyba ze ja czegos nie wiem...

dlatego ze jedno to nazwa ciasta juz z kremem a drugie samego makaroniku....kurcze sie pogubilam jaka nazwa do czego do czego Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 18:59, 06 Paź 2008    Temat postu:

a wogule zauwazylam ze czesto rozne potrawy (to samo dokladnie) maja inne nazwy w roznych krajach, to moze zwiesc czasami

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Arub
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 14 Lis 2007
Posty: 337
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: juz nie warszawa ;)

PostWysłany: Pon 19:47, 06 Paź 2008    Temat postu:

Wydaje mi sie jednak Hanan ,ze cos Ci sie pomylilo ,bo wlasnie sobie wygooglowalam jedno i drugie pojecie i wszedzie qatayef to takie pierozki ,a konafa to wlasnie moze byc w postaci tego makaroniku o ktorym wspomnialas Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hanan_Shaleizi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum



Dołączył: 19 Lip 2007
Posty: 487
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nottingham/UK
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Wto 9:57, 07 Paź 2008    Temat postu:

Arub napisał:
Wydaje mi sie jednak Hanan ,ze cos Ci sie pomylilo ,bo wlasnie sobie wygooglowalam jedno i drugie pojecie i wszedzie qatayef to takie pierozki ,a konafa to wlasnie moze byc w postaci tego makaroniku o ktorym wspomnialas Very Happy
wiesz co byc moze, maz mnie w blad wprowadzil bo ja nazywam to konafa (tak jak na opakowaniu mrozonego ciasta) a on qatajef... wiec wynika z tego aby meza nie sluchac ;) Twisted Evil

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
agonia
Gaduła
Gaduła



Dołączył: 08 Gru 2007
Posty: 84
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 22:26, 12 Paź 2008    Temat postu:

Salam alejkum,
to juz wszystko jasne :)

Chcialam wczesniej tego linka dac, ale musialam najpierw znalezc, a nie ma edycji postow, wiec pisze odpowiedz...
[link widoczny dla zalogowanych] - tak wyglada qatayef z kremem. Posypany jest pistacjami, mozna tez polac miodem i pycha Very HappyVery Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Islam W Praktyce Strona Główna -> Kuchnia Arabska I Turecka - مطبخ عربي و تركي Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin