Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
k.tosia Bywalec
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 14:02, 02 Cze 2009 Temat postu: "Ramadan" w kuchni |
|
|
Salam
niedługo Ramadan - wpisujcie przepisy na potrawy, które gotujecie tylko w tym miesiącu.
u mnie zawsze musi być :
siorba czerwona (z grubo mielonej pszenicy)
siafut (nie umiem tego przetłumaczyć, coś w rodzaju chłodnika)
sambusy
racuchy
rosół jemeński (marak)
no i koniecznie coś słodkiego.
jak będziecie chciały to służę przepisami.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Babcia Gaduła
Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 125 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: UK Płeć:
|
Wysłany: Wto 17:26, 02 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
To ja poprosze przepis na to "cos w rodzaju chlodnika"
Czy poza ramadanem tez jadacie te potrawy, czy tylko w ramadanie?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
k.tosia Bywalec
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Wto 19:52, 02 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
my tu w Jemenie robimy z takich naleśników z maki pszennej i prosa (po dokładny przepis to pójdę do sąsiadki) ja kupuje gotowy. ale na co dzień zdarza mi się zrobić z:
szklanka kefiru lub jogurtu
1 mały zielony czosnek
parę listków młodego pora
malutki strączek zielonej papryczki chili
składniki włożyć do miksera i zmiksować a następnie zalać
2kromki chleba pokruszone lub pokrojone w drobna kostkę.
czasami jak jest gorąco to robię siafut jako dodatek do obiadu. sambusy i siorbe robię tylko w ramadanie. znalazłam ostatnio bardzo fajny deser na zimno z kaszy manny, ale jak dla mnie muszę jeszcze nad nim popracować.
niby ptasie mleczko
-2 szklanki mleka
-4 łyżki kaszy manny
-250 g masła
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 galaretki truskawkowe
-1 puszka ananasów albo brzoskwinie
-bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji (ja robie bez czekolady)
Kaszę zalać zimnym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Następnie gotować na małym ogniu, często mieszając 20 minut. Zestawić z ognia i ostudzić.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając, dodawać po łyżce ugotowaną kaszę. Miksować aż masa będzie idealnie puszysta. Przełożyć ją do wyłożonej folią małej tortownicy i wyrównać. ja takowej nie mam i używam nawet pojemnika po daktylach i myślałam tez o foremce do keksa.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Owoce odsączyć, pokroić w kostkę. Ułożyć je na masie z kaszy, zalać tężejącymi galaretkami. Wstawić do lodówki na dobre 2-3 godziny (deser najlepszy jest zrobiony dzień wcześniej) ,żeby całość ładnie stężała.
Tuż przed podaniem udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą.
będzie bardzo dobry jako słodki dodatek do ramadanu.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sofija Bywalec
Dołączył: 03 Kwi 2009 Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Gdańsk Płeć:
|
Wysłany: Śro 11:54, 03 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
hmmm u mnie w domu obowiązkowymi składnikami są daktyle i harissa (której nie jadam :) prócz tego szorba, kefta, kuskus z baraniną lub z rybą. Pojawia się tez brik, który co prawda jest bardzo popularny ale my jadamy go tylko w ramadan. Sałatki w ogromnych ilościach, a i humus z bagietką. Jeśli chodzio słodkości, to standardowo baklava i lokum i oczywiście babka marmurkowa :)
Do picia mięta z ogródka i ... hmm
A'propos w zeszły ramadan ciocia mojego męża poczestowała nas molochiją, uf ledwo wyszłam z tego żywa :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
k.tosia Bywalec
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Śro 12:06, 03 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
sofija o co chodziło ci z mluchija? ja osobiście nie lubię mluchiji mam dziwne skojarzenia ;)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
sofija Bywalec
Dołączył: 03 Kwi 2009 Posty: 24 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 3/3 Skąd: Gdańsk Płeć:
|
Wysłany: Śro 12:16, 03 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
zupa o nieokreslonym smaku ... i jest czarna. Jestem polką czerwone przeżyje ale czarnego nie ;)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kat_kouta Gaduła
Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 85 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 9:18, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
k.tosia napisał: |
niby ptasie mleczko
-2 szklanki mleka
-4 łyżki kaszy manny
-250 g masła
-1,5 szklanki cukru pudru
-1 cukier waniliowy
-2 galaretki truskawkowe
-1 puszka ananasów albo brzoskwinie
-bita śmietana i tarta czekolada do dekoracji (ja robie bez czekolady)
siostro a masz jakas alternatywe dla galaretki? nie wiem czy u nas mozna dostac halal galaretke |
:)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kat_kouta Gaduła
Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 85 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 9:20, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
oh ;/ zle zedytowalam, znowu zamieszanie...
a wiec:
siostro a masz jakas alternatywe dla galaretki? nie wiem czy u nas mozna dostac halal galaretke
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
k.tosia Bywalec
Dołączył: 13 Lut 2009 Posty: 18 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Czw 10:47, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
nie wiem co mam ci poradzić, bo ja nie mam takiego problemu, ale proszę szukać galaretek z AGAR-AGAR. w europie chyba jest duży wybór galaretek (nie było mnie w Polsce 16 lat), może znajdzie się coś halal. a dać coś w zamian to jeszcze nic nie próbowałam, marny u nas wybór albo ceny wygórowane i czasami trzeba się dobrze nagimnastykować żeby zrobić coś polskiego (np. ser biały tu jest tylko słony, to my kombinujemy ser z jogurtu). kiedyś robiłam deser z dream whip (nie znam nazwy polskiej), po ubiciu wrzucałam co miałam pod ręką tzn. : rodzynki, pokruszone orzechy, pokruszone herbatniki i miękkie owoce. wszystko wlewałam do miski wyścielonej folia i do lodówki. później wyciągałam obracałam i dekorowałam czym było i czekolada tez można posypać.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kat_kouta Gaduła
Dołączył: 30 Lis 2008 Posty: 85 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Czw 14:02, 04 Cze 2009 Temat postu: |
|
|
troche poszperalam na ten temat. faktycznie mozna dostac agar-agar, w sklepach ze drowa zywnoscia. dla zainteresowanych powiem ze cena za 100 g to 9 zl w wzyz :)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|