cantiq Bywalec
Dołączył: 25 Sty 2008 Posty: 22 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Okolice Katowic.
|
Wysłany: Pią 17:46, 25 Sty 2008 Temat postu: Ryba po arabsku w sosie migdałowym. |
|
|
Ryba po arabsku w sosie migdałowym - polecam serdecznie icon_smile.gif pycha mniam.gif
Składniki:
2 kg dorszalub sandacza,
50 g obranych migdałów lub włoskich orzechów,
10 czarnych oliwek,
1 cytryna,
sól,
pieprz,
oliwa.
Marynata:
olej,
2 listki laurowe,
4 łyżki soku cytrynowego,
4 łyżki soku cebulowego,
1 łyżeczka majeranku lub tymianku,
1 ząbek czosnku.
Sos:
4 kromki bulki,
250 g zmielonych migdałów,
2 ząbki czosnku,
4 - 8 łyżek soku cytrynowego,
sos z pieczenia,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Rybę sprawić i wypłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać marynatą i odstawić do chłodnego miejsca lub zakryć folią i włożyć do lodówki na 1 h. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec rozgrzać do temp. 190°C. Wstawić do niego brytfannę z rybą i piec przez 1 h. Folię ostrożnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 50 g migdałów podpiec pod grillem lub podsmażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.
Przygotować sos: namoczyć kromki chleba, a następnie dobrze je odcisnąć. Wymieszać ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Sos ubić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Rybę przybrać kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. Oddzielnie w małych miseczkach podać sos.
Post został pochwalony 0 razy |
|