|
Islam W Praktyce Prywatne Forum Muzułmańskie.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rafalJG Wygadany
Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 67 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 8:45, 02 Paź 2009 Temat postu: Ryż o smaku pomarańczowym. Poszukiwania przepisu... |
|
|
Zeszłej jesieni w Egipcie jadłem rewelacyjny ryż o smaku pomarańczy. Był to dotatek do mięsa. Próbowałem ugotować to w domu, ale nie wychodzi tak, jak powinien. Nie wiecie może, jak się to gotuje? : )
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Sob 8:16, 03 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
2)
RYŻ Z POMARAŃCZAMI
Składniki:
100 g ryżu
pomarańcza
mała czerwona cebula
po 1 zielonej i czerwonej papryce
1,5-2 szklanki bulionu lub rosołu
suszona szałwia, pieprz
Wykonanie:
Ugotować ryż. Na patelnię wlać ok. 1/2 szklanki rosołu i poddusić drobno pokrojoną cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę papryki i dolać rosołu. Dodać szałwię i pieprz do smaku. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać obrane, podzielone na cząstki i pokrojone na połówki kawałki pomarańcza. Dusić ok. 1 min. Wrzucić ryż, wymieszać wszystko i dusić jeszcze chwilkę. Podawać gorące.
3)
1 szkl. ryżu brązowego
skórka starta z całej pomarańczy
sok z połówki pomarańczy
1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub oliwy
OPIS PRZYGOTOWANIA
Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej lub oliwa , gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę - brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu pieczonego i różnych mięs.
A ryz pomaranczowy z Egiptu -bedzie do jutra :)
Ostatnio zmieniony przez um Mohammed dnia Sob 8:45, 03 Paź 2009, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
um Mohammed Gość
|
Wysłany: Pon 8:31, 05 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Niestety nie jest to potrawa narodowa w Egipcie.A ryż jak wyżej -tyle że z dodatkiem imbiru i ostrej papryki .Czy o ten chodzi?
Może ktos zna jeszcze coś innego i nam podpowie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
rafalJG Wygadany
Dołączył: 01 Paź 2009 Posty: 67 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć:
|
Wysłany: Pią 13:02, 09 Paź 2009 Temat postu: |
|
|
Dzięki. Będę próbował weekend!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|