Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:24, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Fati ty musisz koniecznie do Nottingham przyjechac i mi ugotowac :)
aha a jak ten sosik z mieska robisz??
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:35, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
miesko (najlepiej baranka) kroje w kawalki, podsmazam, dodaje sporo cebulki pokrojonej w dosc duza kostke i podsmazam na zloto, dodaje czosnek, potem pomidory pokrojone w cwiartki i przecier pomidorowy,na koniec zalewam woda tak do polowy garnka (i tak sie wygotuje)wsypuje namoczona cieciorke i gotuje minimum godzinke, po jakichs 30-40 minutach dodaje marchewke i ziemniaki pokrojone w spore kawalki (np na 4 w zaleznosci od wielkosci)
i na takim gotujacym sie sosiku gotuje kuskus, poniewaz nie mam tego specjalnego garnka to na garnek wstawiam durszlak (kuskus najpierw przelewam lekko woda i lapka mieszam az caly bedzie wilgotny) i do tego durszlaka daje kuskus, co jakies 10-15 min zdejmuje i mieszam, nakoniec przed samym podaniem mieszam z niewielka iloscia oliwy (mam alergie na maslo wiec nie moge go uzywac)
gotowy kuskus mozna wymieszac z migdalami i rodzynkami
i podaje sie z tym sosikiem, wlasnie taki gotowany nad sosem jest najlepszy bo uzyskuje doskonaly smak
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Nie 21:42, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
bym zapomniala:
doprawiamy sola, papryka i harissa - ja daje spora lyzke, bo my ostrzani
poza tym na poczatku z mieskiem i cebulka mozna podsmazyc papryczke chili, wtedy ten ostry smak jest jeszcze lepszy
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Hanan_Shaleizi Przyjaciel Forum
Dołączył: 19 Lip 2007 Posty: 487 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Nottingham/UK Płeć:
|
Wysłany: Nie 22:31, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
dzieki Fati, pycha pachnie ;)....
ja mam garnek do gotowania na parze, wiec cgyba mozna go uzyc??
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
aniczka Przyjaciel Forum
Dołączył: 09 Sty 2008 Posty: 371 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Hamburg Płeć:
|
Wysłany: Nie 23:34, 24 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Fati ciekawy przepis terz musze wyprobowac
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Fati Przyjaciel Forum
Dołączył: 20 Cze 2006 Posty: 532 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: aktualnie Paryz Płeć:
|
Wysłany: Pon 17:23, 25 Lut 2008 Temat postu: |
|
|
Hanan napisał: | ja mam garnek do gotowania na parze, wiec cgyba mozna go uzyc?? |
tak najlepiej uzyc takiego garnka, ja nie mam wiec gotuje ustawiajac durszlak na garnku
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Annie Bywalec
Dołączył: 10 Kwi 2009 Posty: 17 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Hoddesdon (UK) Płeć:
|
Wysłany: Pon 10:37, 10 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
Witam! :)
Tak głupio troszkę moją aktywną (mam nadzieję) bytność na forum zaczynać od tematu kulinarnego, nie mniej jednak jestem w potrzebie i chyba, po moich poszukiwaniach, jest to ostatnie miejsce, gdzie mogłabym uzyskać pomoc. :)
Potrzebuję przepisu na pyszne danie z kuskusem, najlepiej w jakimś algierskim wykonaniu. Ja wiem, że wystarczy poszperać w internecie, ale jako początkująca kucharka, plus osoba, która kuskus zna tylko z nazwy (nawet na oczy tego nie widziałam :P) nie chce się opierać na przypadkowych przepisach, no i fajnie by było wytłumaczyć wszystko łopatologicznie, to znaczy jakie przyprawy konkretnie, jaki kuskus najlepiej kupić, moze jakaś firma najlepsza itp. No i jakieś algierskie akcenty.
Mam w domu parowar- można w nim ugotować kuskus?
A potem miesza się go z jakimś sosem, czy podaje oddzielnie?
Przepis Fati bardzo fajnie brzmi i moze rzeczywisćie skorzystam, ale może znacie coś jeszcze?
Przepraszam za zawracanie głowy taką bzdurą, ale to jest dla mnie naprawdę ważne i z góry dziękuję za pomoc.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|